Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De ontlasting van de klimmers zorgt niet alleen voor milieuvervuiling, maar vergroot ook de kans op de verspreiding van ziektes. Dit meldt de Britse krant The Guardian deze week. 

Bergbeklimmers graven normaal een gat in de sneeuw en laten daar hun uitwerpselen achter

De meer dan 700 bergbeklimmers en gidsen die bijna twee maanden per jaar op de Mount Everest verblijven laten een enorme berg poep en urine achter. De sportievelingen overnachten in de vier kampen die zijn gebouwd tussen het basiskamp en de top van de berg. Deze kampen bestaan uit tenten, maar er zijn geen toiletten. 

Ang Tshering van de bergvereniging in Nepal zegt: "Bergbeklimmers graven normaal een gat in de sneeuw en laten daar hun uitwerpselen achter." Hij voegt er aan toe dat dit afval inmiddels al jaren aan het 'opstapelen' is. 

In het basiskamp werken wel mensen die meehelpen het afval op te ruimen. Daar zijn toilettenten met tonnen waar je je behoefte in achter kunt laten. Zodra de tonnen vol zijn, worden ze van de berg afgedragen en verwerkt. 

Nieuwe regels
De Nepalese overheid heeft nog geen plan bedacht voor het probleem hoger op de berg. Wel zijn er vorig jaar nieuwe regels ingesteld die bergbeklimmers verplichten 8 kilo aan afval mee terug te nemen tijdens de afdaling. Nu de poep nog opruimen. 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief