Den Haag wil klimaatneutraal zijn in 2030: blijft het bij goede bedoelingen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen week heeft een ruime meerderheid van de Haagse gemeente een klimaatpact gesloten. De doelstelling: Den Haag moet in 2030 klimaatneutraal zijn. Het pact is ondertekend door raadsleden van GroenLinks, PvdA, D66, de Haagse Stadspartij, de Partij voor de Dieren, CDA, VVD en ChristenUnie/SGP.

Om in 2030 klimaatneutraal te zijn in moet er nog een flinke schep bovenop het huidige beleid van de gemeente. Momenteel is Den Haag namelijk bepaald geen voorloper op het gebied van klimaat, en met het nieuwe pact worden de bestaande doelstellingen van de gemeente met tien jaar vervroegd.

Wat dit pact uniek maakt, is dat het van links tot rechts is ondertekend

Wat dit pact uniek maakt, is dat het van links tot rechts is ondertekend. ‘De PVV krijg je op dit soort onderwerpen nooit mee, maar ik ben heel blij dat we de VVD en het CDA wél aan boord hebben gekregen en gehouden’, aldus Arjen Kapteijns, raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks. Daarnaast is er geen andere Nederlandse gemeente die heeft afgesproken om zo integraal in te zetten op verduurzaming.

Het klimaatpact beslaat namelijk vrijwel alle sectoren van het gemeentebeleid: zo worden alle nieuwe huizen vanaf 2020 duurzaam gebouwd, en komen er restricties op vervuilende voertuigen in de stad. Ook wil de gemeente af van het verwarmen van woningen met gas, en in plaats daarvan woningen aansluiten op een netwerk van aardwarmte.

Maar er zijn ook kanttekeningen. Zo ontbreekt het financiële plaatje, en is er nog geen sprake van concrete tussendoelen. Pas in maart volgend jaar zal er echt meer duidelijkheid zijn over de inzet van de partijen van Den Haag. Dan vinden namelijk de gemeenteverkiezingen plaats, zijn de partijprogramma’s gepresenteerd, en zal er een coalitieakkoord worden gevormd.

Duidelijk is wel dat duurzaamheid hoog op de gemeentelijke agenda is komen te staan. Kapteijns heeft daarin alle vertrouwen: ‘De partijen die het pact hebben ondertekend, hebben afgesproken dat ze het klimaatpact zullen betrekken in hun verkiezingsprogramma’s. De maatregelen vormen daarnaast een samenhangend geheel. Het is geen lijstje waarvan je naar believen punten kunt schrappen.’

Den Haag

Toch zullen er veel obstakels zijn bij de verduurzaming van Den Haag. Zo staat bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Shell in de stad, een bedrijf dat niet bepaald een groen imago heeft. ‘Het is niet de bedoeling dat wij zulke bedrijven de stad uitjagen, maar wij gaan wel met hen in gesprek. We komen als wereldstad er namelijk niet mee weg wanneer Shell in de toekomst zoveel CO2 blijft uitstoten,’ aldus Kapteijns.

De gemeenteraad heeft zich in ieder geval voorgenomen de rest van de stad het goede voorbeeld te geven. Zo wordt vegetarisch eten bij de ruim 8.000 werkende ambtenaren de norm, en worden gemeentelijke gebouwen zo snel mogelijk klimaatneutraal gemaakt.

Wat Kapteijns betreft zal de transitie naar duurzaamheid niet voor enorm hoge kostenposten hoeven zorgen, zolang er maar slim met het beschikbare geld wordt omgegaan. Veel investeringen betalen zich op de lange termijn immers weer terug. ‘Ik geloof niet dat er een tegenstelling is tussen het behalen van je klimaatdoelen en een economisch gezonde stad vormen.’ 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons