De verpleger krijgt een duurzaam uniform

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bedrijfskleding in de zorg: niet altijd comfortabel. Beetje saai. Wit. Met drukknoopjes en zakken. En het moet brandschoon zijn, maar niet te duur. Duurzaamheid, sociale misstanden en maatschappelijke impact van de producten komt niet of nauwelijks aan bod, aldus MVO netwerk zorg, initiatiefnemer van het congres. Door de focus op prijs ontstaat er grote druk op productiekosten. De productie komt in handen van laaggeschoolde arbeiders, soms onder slechte omstandigheden. Ook qua ontwerp zou er meer ruimte voor innovatie én fashion kunnen komen.

Volledig duurzame textielketen
Onder leiding van het MVO Netwerk Zorg is in 2013 een pilot innovatieproject gestart om een innovatieve, circulaire kledinglijn te ontwikkelen. Een coalitie van zorginstellingen, textielfabrikanten, studenten en onafhankelijke experts begon met de hoge ambitie om voor de zorg kleding te ontwikkelen uit een volledig duurzame textielketen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de mens. Het doel: zorgkleding beschikbaar maken voor iedereen in de zorg met functionaliteiten die een positief effect hebben op gezondheid, veiligheid en ziekteverzuim; kleding die niet onder slechte arbeidsomstandigheden is gemaakt, en geen vervuiling heeft veroorzaakt.

Zweetoksels

Waarom wordt gekozen voor een synthetische stof in plaats van katoen/polyester? Die reden blijkt heel simpel volgens Michiel van Yperen (MVO Nederland): “de synthetische stof is de enige die Cradle2Cradle gecertificeerd is. Met polyester en katoen (waarbij tijdens de teelt bovendien veel water verloren gaat) is weinig meer te doen wanneer de kleding is afgedragen. Synthetisch materiaal is te recyclen na afloop”. Bang voor zweetoksels? Niet nodig, de kledinglijn heeft een speciale coating, waardoor het vocht opneemt.

Samen doen
Tijdens het Congres wordt de pilot-kledinglijn gepresenteerd. De reacties vanuit het publiek liegen er niet om. “Geen zin, we hebben al genoeg ander werk te doen, te duur, onbekend aanbod, tijdrovend, en is het klinisch wel relevant genoeg?” zijn een aantal kanttekeningen die worden geplaatst door de aanwezige kenners. Bovendien “moet de Raad van Bestuur ook overstag, zij beslissen immers over de aanbestedingen”. Er heersen dus nog wat twijfels over de daadwerkelijke invoering van de nieuwe kleding.

Op al deze twijfels heeft Michiel van Yperen, IMVO- en textielexpert van MVO Nederland een antwoord: “Als we dit samen doen, versnellen we de marktpositie”. Daarmee wil hij zeggen dat het goed voor de kosten is. Want de prijs? Over de aanschafprijs worden geen uitspraken gedaan. “Maar zeker is dat je als je naar de integrale kosten kijkt, en daarbij onder andere de verlengde levensduur van de kleding en verminderd ziekteverzuim optelt, uiteindelijk goedkoper uit bent.”

Toekomst
Het project Zorgzame bedrijfskleding gaat in 2015 verder met testen van de kledinglijn en het delen van kennis en ervaring – ook in de productielanden. Dit zal gaan via het netwerk van alle betrokken partijen, inclusief MVO Nederland.

Ambitie 2020

Het project Zorgzame kleding sluit aan bij Ambitie 2020: Nederland wereldvoorbeeld van een circulaire en inclusieve economie. Dat is de nationale ambitie van het Nederlandse bedrijfsleven waardoor onze economie sterk, sociaal en concurrerend blijft.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons