Achtergrond

De president

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zijn land bestaat 50 jaar. Reden voor de Ugandese president om een groots feest te geven. Ten overstaan van twaalf Afrikaanse staatshoofden en duizenden onderdanen beleefde Yoweri Kaguta Museveni dinsdag zijn finest hour.

Kijk eens, leek Yoweri te willen zeggen toen drie gloednieuwe straaljagers in formatie laag over de Kololo vliegstrip scheerden en de kleuren van de Ugandese vlag in het luchtruim achter lieten. Kijk eens wat wij hebben, en de meesten van jullie niet. Vanuit hun luie stoelen keken ze omhoog naar dit staaltje machtsvertoon, de presidenten van Egypte, Algerije, Benin, Zimbabwe, DR Congo, Centraal-Afrikaanse Republiek, Burundi, Rwanda, Kenia, Somalië en de Ethiopische premier.

Het is Museveni ten voeten uit. Eens een soldaat, altijd een soldaat. Hij kan niet vaak genoeg vertellen hoe hij in 1981 aan een opstand begon met 34 manschappen en 27 geweren, om precies vijf jaar later de macht in het land te veroveren. Hij werd hiermee het negende staatshoofd in de geschiedenis van het onafhankelijke Uganda. Inmiddels zit hij er met zijn 26 jaar aan de macht langer dan al zijn acht voorgangers bij elkaar.

Museveni is ‘ongeveer’ in 1944 geboren, schrijft hij in zijn autobiografie. Ongeveer omdat zijn ouders ongeletterd waren en geen data bij hielden. De nu 68-jarige president staat bekend om lange redevoeringen, die vaak vol zitten met grappen. Ook neemt hij bij persconferenties graag de tijd om spreekwoorden uit zijn thuisstreek Ankole uit te leggen.

Hoeveel iedereen het erover eens is Uganda NM (Na Museveni) beter af is dan Voor Museveni wordt steeds vaker de vraag gesteld of hij het land nog wel verder kan brengen. Immers, veel slechter regeren dan de gewelddadige dictator Idi Amin kán toch ook eigenlijk niet?

De oude man heeft zijn land veel goeds gebracht, daar ben ik van overtuigd. Maar veel critici wijzen erop dat na 15 jaar aan de macht de glans eraf begon te raken; sinds tien jaar nemen corruptie, wanbestuur en politiek geweld weer toe. Vraag het een willekeurige Ugandees en hij zal vertellen dat sinds verkiezingen vorig jaar, toen vermoedelijk veel geld werd bijgepompt en inflatie opliep tot 30 procent, de economie kwakkelt.

Museveni’s ster verbleekt langzaam, alleen dankzij een sterk leger zit hij nog stevig in het zadel. Opvallend: geen enkele keer in Uganda’s 50-jarige geschiedenis wisselde de macht er zonder dat het op bloedvergieten uitliep. En deze keer? “Ik ben gekomen met het geweer. Denk niet dat ik me door papieren briefjes weg laat stemmen,” zegt de president daar zelf over.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons