De Nederlandse klimaatbeweging is te elitair

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Nederlandse klimaatbeweging groeit enorm snel. Dat is goed, want alleen met een sterke burgerbeweging kunnen we de klimaatverandering keren. Maar – ik val maar met de deur in huis: de Nederlandse klimaatbeweging is te elitair en dat is slecht voor het milieu. Daarom openden wij deze week samen met Fawaka het debat over dit onderwerp.

Ik kom als voorzitter van Jongeren Milieu Actief regelmatig op conferenties en bijeenkomsten van de klimaatbeweging. Daar spreek ik steevast jongeren die – net als ik – een kleurtje hebben en elke keer komen we tot dezelfde conclusie: het staat er bar voor met de diversiteit binnen de klimaatbeweging. En dat is nog zwak uitgedrukt. De Nederlandse klimaatbeweging bestaat momenteel vooral uit witte, hoogopgeleide en heteroseksuele mensen. Ik ben vaak de enige die op het VMBO en MBO heeft gezeten.

Mensen in mijn omgeving reageren steevast verbaasd als ze horen dat ik me bezig houd met klimaatverandering. Dat gold ook voor mijn vrienden. Niet omdat ik maatschappelijk actief ben, maar omdat klimaatverandering niet een veelvoorkomend thema is onder Nederlanders met mijn migrantenachtergrond.

Ze vragen altijd naar mijn beweegredenen, wat de effecten zijn van mijn activisme en hoe mijn vrienden en familie hierop reageren. Mijn antwoord is dat het niks bijzonders is, dat het voelt als mijn burgerplicht om actief te zijn en dat ik graag mensen wil helpen met het actief worden.

Door het gebrek aan diversiteit voelen mensen zich niet verbonden met de klimaatbeweging, want er zijn geen aanknopingspunten voor hen. Zij hebben het idee dat het gaat om een groepje witte mensen met een geitenwollensokkencultuur. Als grote groepen mensen zich niet kunnen identificeren met ons, dan kunnen zij nooit actief betrokken worden.

Je kan jezelf afvragen of ik hier een punt van moet maken. Of dat ik overdrijf omdat de Nederlandse klimaatbeweging nog nooit zo kleurrijk en divers was. Maar met een gebrek aan aandacht voor mensen vanuit verschillende sociaaleconomische klassen, met verschillende opleidingsniveaus, geslacht, seksuele geaardheid maar vooral etnische achtergronden, groeit de beweging niet uit tot een échte burgerbeweging. Het voelt hierdoor altijd aan als een select groepje van mensen die het zich kunnen veroorloven.

Jongeren Milieu Actief wil daar verandering in brengen. Zo hebben we diverse jongerenorganisaties, waaronder Jongeren Organisatie voor Nederlandse Chinezen, actief betrokken bij het jongerenmanifest en bij de Jonge Klimaatbeweging. Want alleen met een sterke burgerbeweging kunnen we de transitie van een koolstofrijke economie naar een koolstofvrije economie realiseren én standhouden. Die burgerbeweging is er nog niet. De huidige beweging kán niet de samenleving vertegenwoordigen met één soort mens, met altijd dezelfde achtergrond en hetzelfde opleidingsniveau.

Alleen als er meer mensen met een kleur en een andere opleiding actief zijn, én wanneer de beweging meer die verbinding en contact opzoekt, ontstaat een diverse en sterke beweging.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons