De Kledingbibliotheek ‘moest gewoon gebeuren’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Je herkent het wel: genoeg kleding in de kast, maar tegelijkertijd heb je niets om aan te trekken. Het feest van het jaar, de verjaardag van je tante, de vrijdagmiddagborrel… Het is maar lastig. De Kledingbibliotheek brengt hier verandering in. In september opent de  bibliotheek in Utrecht haar deuren en heb je voor elke gelegenheid een duurzame outfit. Evita Lammes (22), een van de drie oprichters, vertelt hoe het precies werkt.

“Ons uitleensysteem lijkt veel op dat van een gewone bibliotheek. Je kunt ervoor kiezen om een abonnement te nemen. Dan betaal je een vast bedrag per maand en kun je een maximaal aantal items lenen. Andere opties zijn de strippenkaart of de ‘one-night-stand’. Idealistisch gezien willen we dat mensen hun kast gaan outsourcen en dus echt minder gaan kopen. De basics heb je zelf, de rest haal je bij ons. Zie het als de grootste kledingkast van Utrecht, die je samen met honderden anderen deelt. Je koopt minder, maar hebt toegang tot heel veel verschillende kleding.” Over de prijzen kan Lammes nog geen uitspraak doen. “Dit hangt af van de huur van het pand en of we een deal kunnen sluiten met een wasserette of wasmiddel. Want ja, ook het wassen van de uitgeleende kleding doen wij.”

Juiste tijdsgeest
Lammes, Maud Bloemberg (24) en Karin Zwiep (22) woonden drie jaar samen en zijn goede vriendinnen.  Lammes studeert nu mediamanagement aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en is bijna afgestudeerd. “Ik doe onderzoek naar winkelbeleving en kwam er gaandeweg achter dat mensen minder behoefte hebben om te kopen. Ze willen liever delen, ruilen en maken. Thuis besprak ik dit met Maud en Karin en zo ontstond het idee van de kledingbibliotheek.” Volgens Lammes lag het voor de hand: “We dachten meteen, waarom is dit er nog niet? Dit moest gewoon gebeuren! Nu is ook de juiste tijdsgeest. Vroeger werd je status bepaald door nieuwe kleding, maar nu ben je hip als je bewust en duurzaam bezig bent. En als je kleding niet mainstream is."

Duurzame kleding
De kleding die in de bibliotheek hangt, komt niet regelrecht uit de fabriek, maar is tweedehands en gedoneerd door organisatie Humana. “De eerste zeshonderd kilo was een gift om op te starten. Hierna zullen we ook bij hun blijven kopen. Het gaat om kleding die er nog wel mooi uitziet, maar die net niet geschikt is om te verkopen in tweedehandswinkels. Bijvoorbeeld omdat er een vlekje of zit, of omdat het niet meer in de mode is”, zegt Lammes. “We nodigen jonge ontwerpers uit om van al deze honderden kilo’s stof iets moois en unieks te maken. Als dank voor hun hulp krijgen ze een deel van de opbrengst van de uitleen.”

Toegang tot unieke kleding
“Het delen van kleding raakt ieders interesses”, zegt Lammes. “Maud is een idealistische socioloog. Ze wil iedereen bij elkaar krijgen. Ze is een beetje een hippie. Karin is als biologe altijd veel bezig geweest met het milieu, duurzaamheid en niet alles nieuw te kopen. Zelf ben ik via mijn studie in de modebranche gekomen. Wat mij betreft zit de mode-industrie maar raar in elkaar. Je hebt beperkte keuze en het is allemaal hetzelfde. Het is bijna alsof je wordt opgedragen wat je moet dragen. Er is veel te weinig unieke, betaalbare kleding.”

De drie dames zijn nog druk op zoek naar jonge ontwerpers die willen meedoen. Ze hopen in september de bieb in Utrecht te openen. Daarvoor gebeurt er nog genoeg spannends. OneWorld houdt je op de hoogte.

Beeld: De Kledingbibliotheek

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons