De groene revolutie groeit, in Almere

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nieuwbouw en winkels, heel veel winkels, zijn het eerste wat je ziet wanneer je station Almere uitloopt. De jonge, frisse energie sprankelt je niet direct tegemoet. Toch is Almere, een stad die pas zo’n veertig jaar bestaat, het decor van de Floriade in 2022 en is het de bedoeling dat de stad de komende tijd steeds ‘groener groeit’. Op de website van de Floriade is te lezen dat: “in principe iedereen een bijdrage kan leveren aan het gesprek over Growing Green Cities (…) Speciale aandacht is er voor de jeugd; voor hen wordt een speciale JeugdFloriade georganiseerd”. En terwijl van de Floriade zelf nog weinig concreet te zien is, zijn het deze jongeren, de Urban Greeners, die nu al actief van zich laten horen.

De Urban Greeners
Marjolein van Vucht, verantwoordelijk voor communicatie & marketing bij de Urban Greeners legt uit: “De Urban Greeners zijn jong, ondernemend en toegespitst op creatieve energie naar 2022. Wat we doen is het opzetten van projecten en start-ups die allemaal een link hebben met de Floriade: het verbinden van de stad met tuinbouw, toe werkend naar een zelfvoorzienende stad.” Maarten Hupkes, de man met de groene vingers achter de PRIKbar, een van de nu al lopende projecten, vult aan: “Tot voor kort was er weinig plek voor jongeren binnen de Floriade. De Urban Greeners willen nu jongeren interesseren voor de tuinbouwwereld, en andersom ook.”

Momenteel zijn drie projecten in volle gang: het Weerwoud, de Drijfveer en de PRIKbar. Binnenkort is een rondleiding mogelijk in het Weerwoud, en kun je in de Drijfveer een bedrijfsuitje boeken. De PRIKbar kun je nu al tegenkomen op feesten en evenementen in het land. Iemand een glaasje kaffirlime-citroengrasthee?

Fantastisch toch, we hebben een eigen eiland!

Het Weerwoud
Het Weerwoud is de eerste tuin van de Floriade in Almere, het wordt een plek waar mensen, vogels en insecten graag verblijven. Het ligt op het eiland Utopia. Van Vucht: “Fantastisch toch, we hebben een eigen eiland! Samen met studenten onderzoeken we hoe het staat met de bodem en ecologie, daarnaast maken we nu de ontwerpen voor een voedselbos. Best gek om zo lang vooruit te plannen, maar in 2022 is het voedselbos dus een volwaardig, jongvolwassen, bos.”

De Drijfveer
De Drijfveer wordt een ark op het water. Het is het eerste gebouw van de Floriade 2022, en bovendien een miniversie van de zelfvoorzienende Floriadewijk. De Drijfveer is nu nog een betonnen bak, maar jonge architect Koen Kaljee is druk bezig “daar een tof gebouw op te zetten”. Kaljee heeft net hout gehaald uit Flevoland, voor het dak. Kaljee: “De acacia’s hebben afgelopen jaren wat te lijden gehad door de wind en zijn een beetje krom gewaaid, die krommingen zijn nu onderdeel van het ontwerp geworden.”

[[{“fid”:”34398″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“style”:”float:left; height:162px; width:253px”,”class”:”file-default media-element”}}]]
De PRIKbar
De PRIKbar is een mobiele bar, gemaakt van oude veilingkarren uit Aalsmeer. De Floriade komt daarmee naar je toe. De PRIKbar 'zoekt de dialoog'  met iedereen die ze tegenkomt. Uiteindelijk gaan het Weerwoud en de Drijfveer kruiden en andere producten produceren die gebruikt kunnen worden voor thee en andere drankjes in de bar: ecologisch + economisch duurzaam.

De toekomst? Het wordt gewoon fucking vet!

Floriade als hoofdpodium
De toekomst? “Het wordt gewoon fucking vet!” aldus Hupkes. De Floriade is nu nog onderdeel van de gemeente Almere, binnenkort zal de stap naar een BV worden gemaakt. De Urban Greeners zijn een eigen onderneming, maar vallen wel onder de Floriade. “Gelukkig hebben we onze eigen vrijheid”, vult van Vucht aan, “binnen het speelveld (tuinbouw verbinden met de stad, red.) trekken we ons eigen plan. Hierdoor nemen mensen ons serieus, en wij onszelf uiteraard ook! 2022 lijkt nog super ver weg, maar de Floriade is wel het moment dat alles in volle bloei móet staan. De ogen van de wereld zijn dan gericht op Almere.” 

Afgelopen jaar waren de Urban Greeners vooral een beweging. Dit jaar is het tijd voor de incubator: jonge getalenteerde ondernemers worden uitgenodigd een accelerator programma te volgen waaruit nieuwe Urban Greener-projecten komen. De accelerator-deelnemers zetten projecten op die zelfredzaam zijn en inhaken op thema’s als de zelfvoorzienende stad, landbouw, tuinbouw, voedsel, energie, water en bouwmaterialen. Van Vucht: “Op deze manier wordt de groene revolutie die de Urban Greeners in gang hebben gezet steeds groter. Van  Almere, naar Nederland, en uiteindelijk de hele wereld. Als wij laten zien wat nu al mogelijk is, dan kan er volgend jaar nog véél meer!”

Sinds 1960 wordt iedere tien jaar een wereldtuinbouwtentoonstelling georganiseerd; de Floriade. Na Rotterdam, Amsterdam (twee maal), Zoetermeer, Haarlemmermeer en Venlo is de beurt nu aan Almere; in 2022 zal hier de 7e editie van de Floriade van start gaan. De Floriade in Almere is een soort tapijt dat komende jaren over de stad wordt uitgerold, en dat stapje voor stapje steeds bewoonbaarder wordt. Het is uiteraard de bedoeling dat alle projecten doorgaan nadat de wereldtuinbouw tentoonstelling is afgelopen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons