De Black Mamba´s: jagers jagen met een vrouwelijke anti-stroperij eenheid.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Op de basisVoor het reservaatwachtershuis wachten de Black Mamba's op instructies.

Nieuwe aanpak
De Black Mamba's anti-stroperij eenheid is het geesteskind van Balule jachtopzichter en oprichter Craig Spencer. Om te voorkomen dat neushoorns in het wild voor eens en voor altijd verdwijnen, besloot hij vrouwen als verkenners te gebruiken in plaats van mannen met wapens, om zo de overhand te krijgen in een oorlog tussen stropers en natuurbeschermers. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar de oplossing zit hem niet alleen in het inzetten van zwaargewapende soldaten, drones en GPS locatie-zenders. De stropers blijven maar komen. Het is dus blijkbaar tijd voor een nieuwe aanpak.

Inspectie van een cameraval

Felicia & Joy controleren en herladen een van de camera vallen in het reservaat.

In Afrika leven er nog 28.000 neushoorns in het wild, waarvan ongeveer 90% in Zuid Afrika. Maar het land heeft de grootse moeite om ze te beschermen. “De oppervlaktes van de reservaten in Afrika zijn enorm, en er valt voor stropers heel veel te halen.” legt Spencer uit. Door de enorme toename in de vraag voor neushoorn hoorn in Azië, is het aantal gestroopte neushoorns in de laatste jaren met een afgrijselijke 9.300% gestegen. In 2007 waren het er maar 13, vorig jaar 1.215. “Als het zo doorgaat dan zullen er binnenkort meer neushoorns verdwijnen dan er geboren worden. Daar moeten we ons met z’n allen erg zorgen over maken.” vertelt hij. En de stropers houden het niet alleen bij neushoorns. Meer dan 35.000 olifanten, en tienduizenden leeuwen, kudu en impala worden elk jaar gedood voor hun ivoor of voor de verkoop van bushmeat.

Winny

Winnie, 22

“Ik ben trots op mijn status als Black Mamba. Er zijn maar weinig mensen die weten dat een vrouw dit soort wek kan doen

. Wij laten de mensen zien dat we het wel kunnen. Wij zij daar trots op. Als onze kinderen opgroeien zullen ze de 'Grote 5' leren kennen en deze natuur leren waarderen.

 

Jagers als prooi
Maar er is hoop. Dankzij de Black Mamba's worden de jagers langzamerhand de prooi. Gewapend met portofoons, handboeien en peperspray, lopen de Black Mamba's, 23 vrouwen en 3 mannen, elke dag de omheining van het reservaat af op zoek naar strikken, stroopkampen en noodlijdende dieren. Ze ontlenen hun naam aan de Black Mamba, een van de dodelijkste slangen in Afrika. Nkateko Mzimba legt uit “We zijn sterk en snel, en stropers zijn bang voor ons, daarom noemen ze ons Black Mamba's.”

De locale educatieve rol van de Black Mamba's, is waar Spencer om gaat, in het gebied rondom Balule, want daar komen de meeste stropers vandaan. “We hopen dat als de bewoners begrijpen hoe waardevol hun natuur is, dat we samen kunnen bouwen aan een cultuur van duurzaamheid in plaats van uitbuiting.” vertelt Spencer. Hij huurde vooral vrouwen in omdat hij dacht dat zij deze boodschap beter zouden kunnen overbrengen. En het lijkt te werken. Want de vrouwen hebben hun verantwoordelijkheid omarmd. Er zijn in Balule door de Black Mamba´s al meer dan duizend strikken verwijderd en 12 bushmeat camps opgerold. Leitha Mkhabele: “Tot dat mensen begrijpen dat Zuid Afrika niets is zonder onze dieren en natuur, zal er altijd een rede zijn om te blijven stropen.” 

Op patrouille

Vrijwel dagelijks zien de Black Mamba's grote zoogdieren. Een van de Mamba's is getraind als spoorzoeker en staat bekend als een van de beste uit de regio

.

Vrouwen voor natuur
Voor de Black Mamba´s zelf betekent hun werk veel meer dan alleen het beschermen van dieren. Mzimba wil dat ze ook stereotypes in twijfel willen trekken. “Ze zeggen dat alleen vrouwen dit werk kunnen doen. Daarom ben ik trots, omdat wa samen als vrouwen vechten voor de natuur. Zonder wapens. Dat maakt ons sterk.”

Nacht patrouille

Felicia, patrouilleert gewapend met een lichtbak tegen stropers.

Vertaald door: Nick Schonfeld

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons