De Engelse oliemaatschappij Soco International heeft in de afgelopen maanden het gebied verkend en zal deze resultaten binnenkort overhandigen aan de Congolese regering. Op basis daarvan gaat de regering een besluit nemen over de gebieden die verder onderzocht gaan worden.

[[nid:35697]]

Werelderfgoed
Het park met een oppervlakte van 7800 vierkante kilometer, is een van de weinige plekken op de wereld met een grote ecologische diversiteit. Viruga is onder andere de thuisbasis van de berggorilla’s en veel andere bedreigde diersoorten die leven rondom Lake Edward, het gebied waar Soco onderzoek deed. Volgens de Unesco-overeenkomsten is het onmogelijk om de status van werelderfgoed te hebben terwijl er exploratie en exploitatie in het gebied plaatsvindt. Wanneer de overheid het boren naar olie wettelijk mogelijk wil maken, zullen delen van het park de status van werelderfgoed verliezen. Leila Maziz, coördinator van de Congo Basin Projects bij Unesco laat aan The Guardian weten dat dat een grote aanpassing zal zijn die ‘de universele waarde van het park zou kunnen schaden’.

Onderzoek
Oliemaatschappij Soco neemt geen deel aan de gesprekken die op dit moment plaatsvinden tussen de VN en de regering van het Afrikaanse land. Minister-president Augustin Matata Ponyo liet aan de BBC weten dat Soco het onderwerp oliewinning onder de aandacht van de regering heeft gebracht. Onder internationale druk door onder andere een campagne van het Wereld Natuurfonds heeft Soco laten weten voorlopig geen onderzoek in het gebied te doen tenzij Unesco en de Congolese regering het erover eens zijn dat zulke activiteiten niet in strijd zijn met de werelderfgoedstatus van het natuurpark. 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief