Achtergrond

De architect

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hij staat op het dak van Zuid-Sudan. En dat terwijl hij uit Noord-Sudan komt. Traditioneel de aartsvijand. Maar Khalid Abbas denkt niet aan verdeeldheid, geweld of oorlog. Abbas wil gewoon zijn werk doen: mooie gebouwen ontwerpen.

“Probeer een beetje aan de binnenkant te lopen,” waarschuwt Abbas. We wandelen het hoogste gebouw van Juba op. Dat is tevens het hoogste gebouw van heel Zuid-Sudan, dat 15 keer groter is dan  Nederland. Het heeft zeven verdiepingen, maar nog geen zijmuren. Wie te dicht bij het randje komt riskeert een val van maximaal 28 meter, want een steiger of beschermingsdoek is er ook al niet.

“Toen ik mijn vrienden in Khartoum vertelde dat ik het hoogste pand van Zuid-Sudan had ontworpen dachten ze dat het zeker 30 verdiepingen moest hebben,” lacht de architect. Zijn statement geeft tevens aan hoe weinig besef mensen in Noord-Sudan hebben van de onderontwikkeling van het zuiden. Niet voor niets vochten zuidelijke rebellen tientallen jaren voor een beter bestaan.

Zuid-Sudan wil vooruit, overal wordt gebouwd. Abbas werkt nauw samen met ingenieur Karama, een zuiderling. Zonder hijskraan of technische snufjes priemt de toren de hoogte in, verdieping voor verdieping. Mannen lopen alle trappen op met emmers cement, zand of stenen. En lift is er niet, maar soms wordt een emmer aan een touw opgehesen.

“Dit gebouw moet in twaalf maanden vrijheid worden neergezet,” stelt ingenieur Karama, die trots verteld dat de bouw begon op onafhankelijkheidsdag in juli vorig jaar.

Juba blijft verbazen. Ondanks torenhoge kosten van bouwmateriaal schieten gebouwen als paddestoelen omhoog. Allemaal op de lokale manier: arbeidsintensief en vol gevaren. Wie de tandem Abbas-Karama bezig ziet realiseert zich de potentie van dit land. Het waren de leiders, niet de volkeren, die de bloedige Noord-Zuid oorlog gaande hielden en het land uiteindelijk deden uiteenvallen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons