CO2-niveau stijgt in versneld tempo

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"De opwarming van de aarde is geen kwestie meer voor toekomstige generaties", zegt Ted Scambos, onderzoeker aan het National Snow and Ice Data Centre in Boulder (Colorado). De grote ecosystemen die koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer absorberen, doen dat steeds minder legt hij uit. Een ontwikkeling die volgens hem sneller gaat dan voorspeld was.

Minder CO2-absorptie
De toename van de concentratie CO2 in de atmosfeer gaat in een tempo dat niet alleen veroorzaakt kan worden door opkomende economieën als China en India en de wereldwijde economie. De oorzaak voor de snelle toename ligt volgens wetenschappers Chinavan de National Academy of Science in het feit dat de natuur minder CO2 absorbeert.

Ongeveer de helft van de CO2-uitstoot veroorzaakt door menselijk handelen wordt geabsorbeerd door de natuur, met name door bossen en oceanen. Uit de nieuwe studie blijkt echter dat de CO2-opname door de natuur in de afgelopen halve eeuw aanzienlijk is gedaald.

Stevige wind
Corinne Le Quéré, klimaatonderzoeker van British Antarctic Survey wees er al verder op dat de sterkere wind boven de Antarctische Oceaan, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, ertoe leidt dat de oceaan sinds 1981 steeds minder CO2 absorbeert. De stevige wind zorgt voor extra beweging in de oceaan, waardoor meer CO2 uit de diepzee naar het oppervlak komt. Daardoor neemt de zee minder CO2 op uit de atmosfeer. Dat proces is ook bedreigend voor koraalriffen en ander zeeleven.

Daarnaast worden de oceanen warmer. Ook dat vermindert het vermogen om koolstofdioxide op te nemen, zegt Scambos. Dat warmere water was de belangrijkste oorzaak voor de snelle dooi van delen van het Noordpoolijs afgelopen zomer.

Versnelde opwarming
Deze dooi deed zich eerder voor dan voorspeld, zegt Scambos, en zou heel goed een signaal kunnen zijn dat een periode van versnelde opwarming inluidt. Hij sluit niet uit dat de Noordpool binnen tien jaar volledig ijsvrij is. Dat is tientallen jaren eerder dan werd aangenomen in voorspellingen die nog maar een jaar oud zijn.

Warmere oceanen houden direct verband met vier van de vijf periodes in de geschiedenis van de aarde waarin soorten op grote schaal uitstierven, staat in een publicatie van de Britse Royal Society. De stijgende temperaturen op aarde zouden kunnen leiden tot het Boom3verdwijnen van de helft van de huidige plant- en diersoorten op aarde, blijkt uit onderzoeksresultaten die gepubliceerd werden in 'Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences'.

Trage groei
Een ander punt in het klimaatveranderingsproces is vermoedelijk al bereikt, aangezien de hogere temperaturen het vermogen van de tropische bossen om CO2 op te nemen, verminderd hebben. Dat blijkt uit onderzoek waarover donderdag werd bericht in het tijdschrift New Scientist. In de hele wereld, van het Amazone-regenwoud tot de Indonesische archipel, groeien de bomen minder snel. Al lange tijd werd aangenomen dat hogere temperaturen, met name 's nachts, de groei van bossen vertragen. Maar niemand had verwacht dat die vertraging zou optreden voordat de temperatuur wereldwijd met nog eens 1,5 graad Celsius zou zijn gestegen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons