Afgelopen zomer versloeg de Britse stad Bristol Brussel als Groene Hoofdstad 2015. Het Belgische stadsbestuur laat zich echter niet kennen en pakt de CO2-uitstoot met passief bouwen aan.

Tijdens de competitie voor de titel Groene Hoofdstad 2015 deed de Brusselse luchtkwaliteit de stad de das om. Die is al jaren zorgwekkend. Het Belgische stadsbestuur treft daarom nieuwe maatregelen die in 2025 de CO2-uitstoot met 30 procent hebben verminderd.

Passief bouwen
Bijna driekwart van de Brusselse CO2-uitstoot is afkomstig van de gebouwen. Duurzame nieuwbouw en renovatie moeten daarom een oplossing bieden.

Passief bouwen is het sleutelwoord voor duurzame nieuwbouw en renovatie. Passief bouwen betekent panden creëren die een paar maanden per jaar niet actief hun verwarming hoeven te gebruiken. Passieve gebouwen hebben extra goede isolatie en balansventilatie met warmteterugwinning wat zorgt voor extreem laag energieverbruik. Volgens het Brussels ministerie van Leefmilieu zorgt deze maatregel ervoor dat in 2015 de passiefbouw de standaard wordt in nieuwbouw. Misschien bezorgen deze plannende stad volgend jaar een revanche op Bristol.

ees meer op: Mondiaal Nieuws 
Foto: Flickr

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief