Broeikaseffect leidt tot meer zware orkanen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Eerder deze zomer waarschuwde het Amerikaanse weerkundig Instituut NOA al voor een uitzonderlijk zwaar stormseizoen. Het aantal stormen is een beetje bij die dreigende voorspelling achtergebleven. Met zes orkanen sinds het begin van augustus is het seizoen 2007 tot nog toe niks bijzonders. Wél opmerkelijk is de kracht van de orkanen zegt Oldenborg: "Het feit dat het hier al om de tweede orkaan gaat die categorie 5 bereikt is zeer uitzonderlijk. In de laatste vier jaar hebben we ieder seizoen stormen van de vijfde categorie gehad, terwijl het in de 50 jaar daarvoor maar een handjevol waren." Oldenborg voegt toe dat ook de nieuwe techniek het mogelijk maakt om stormen beter op te sporen en te volgen.
 
Anatomie van een orkaan
Orkanen ontstaan door het verschil in temperatuur tussen warm zeewater en koude lucht hoog in de atmosfeer, op meer dan 10 kilometer hoogte. Om te beginnen stijgt warme, vochtige lucht op vanaf zeeniveau. Die stijgende lucht gaat sneller en sneller naarmate de omringende lucht kouder wordt. Onderaan de kolom van stijgende lucht daalt de luchtdruk sterk, waardoor meer warme, vochtige lucht zal toestromen. Vanuit de ruimte zie je op dit moment de typische spiraal ontstaan die bij orkanen hoort.
 
Het stijgen, toestromen, stijgen en weer toestromen is een zelfversterkend effect; hoe meer warme lucht richting het centrum van de orkaan stroomt, hoe sneller de kolom stijgende lucht omhoog vliegt. Als dit proces eenmaal op gang is gekomen kan alleen een daling van temperatuur aan de basis de storm weer afzwakken.
 
Deze 'fundamentele anatomie' van orkanen maakt ook duidelijk waarom het broeikaseffect onvermijdelijk zwaardere tropisch stormen moet opleveren, vertelt Geert Jan Oldenborg: "De temperatuurverschillen worden groter als gevolg van het broeikaseffect; het zeeoppervlak wordt warmer en de hoge atmosfeer wordt kouder als gevolg van de CO2 die werkt als een isolatiedeken. Het houdt niet alleen warmte vast aan het oppervlak, het voorkomt ook dat de hoge atmosfeer opwarmt."
 
Sterkere stormen
En dit is dus waarom krachtigere orkanen onvermijdelijk het resultaat zullen zijn van het opwarmen van de aarde. De kracht van een orkaan is direct gerelateerd aan het verschil in temperatuur tussen oppervlak en de hoge atmosfeer. Hoe meer de aarde dus opwarmt, hoe zwaarder de stormen zullen worden.
 
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de Wereldomroep

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons