Bloed nodig in Rwanda? Bestel een drone

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Technologie wordt pas relevant voor mensen wanneer het kan worden ingezet om hun leven te verbeteren’, zei de Rwandese president Paul Kagame vrijdagochtend toen hij het startschot gaf voor de bloedbezorgingen per drone. Het gebruik van drones moet de levertijd voor bloed op het platteland van Rwanda fors naar beneden brengen.

In totaal 15 drones gaan op 21 plaatsen in Rwanda bloed of medicijnen bezorgen, zonder daarbij een landing te maken. Het pakketje wordt aan een parachute naar beneden gegooid, waarna de drone terugvliegt naar het basisstation om daar van nieuwe batterijen voorzien te worden. Rwanda is ongeveer de helft kleiner dan Nederland en daardoor is één centraal gelegen ‘drone-vliegbasis’ genoeg.  

Kajyibwami verwacht ook dat de kosten omlaag gaan. ‘We besparen op brandstof, hotelkosten in de hoofdstad en personeel dat urenlang onderweg is.’ Espoir Kajyibwami, de directeur van een ziekenhuis in het Kabgayi district in het zuiden van Rwanda, vertelde aan de Rwandese staatskrant New Times dat zijn ziekenhuis normaal gesproken met een ambulance naar de hoofdstad Kigali moet rijden om bloed te halen. ‘Een tocht van 4 of 5 uur. Soms duurt het langer, en moet in de hoofdstad overnacht worden’, zegt Kajyibwami. Hij is dan ook blij dat de drones binnen een half uur bloed bij zijn ziekenhuis kunnen afleveren.

Weinig regels

Internationale technologiebedrijven bekijken het project in Rwanda met belangstelling, zeker aangezien al veel langer gesproken wordt over het inzetten van drones voor het bezorgen van pakketjes. Onder andere Amazon en DHL hebben daar wel oren naar, maar wet- en regelgeving in de VS maakt implementatie lastig.

Keller Rinaudo, een van de twee oprichters van de Amerikaanse startup Zipline, vertelde aan de Rwandese krant dat de samenwerking met het regime erg goed ging. ‘Het is altijd lastig om iets te doen wat in de wereld nog nooit is voorgekomen’, aldus Rinaudo. ‘Er is geen handleiding van hoe het moet en er zijn geen spelregels bepaald. Samen met de regering hebben we nieuwe oplossingen uitgetest.’ Ingewikkelde regelgeving die drones kunnen hinderen kent Rwanda dus niet. Wel is afgesproken om niet hoger te vliegen dan 500 voet (152 meter) om het reguliere vliegverkeer niet te hinderen.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons