Biotuin op Surinaamse zorgboerderij ‘dankbaar werk’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Matoekoe (‘draagmand’) is een centrum voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Deze kinderen volgen vaak normaal lager onderwijs, maar na de basisschool is niet duidelijk waar ze naartoe kunnen. Het centrum biedt opvang en begeleiding aan zestig kinderen die een dagprogramma volgen en zestien die intern op Matoekoe wonen. Voor de kinderen zijn verschillende werkplaatsen ingericht, zodat ze kunstzinnig bezig kunnen zijn en zich kunnen uiten. Daarnaast is er sinds een paar jaar de biologische tuin.

 

 

 

 

 

suriname matoekoe bdtotaal 250pw
Pupillen in de tuin van Matoekoe
Foto: BD Totaal

Eigen tuin
De halve hectare is de trots van Azaad Mohammed Ali. Hij werkt al jaren op Matoekoe. “Ik ben met een groentetuin opgegroeid. Mijn vader was van rijke afkomst en had een groot stuk grond. Ik word gelukkig van dit werk.” In de tuin wordt de leerlingen, pupillen, geleerd hoe ze biologische groenten moeten planten en ook hoe ze thuis een tuin aan moeten leggen, zodat ze voor zichzelf wat kunnen verbouwen.

Geen markt voor biologisch
De groente wordt gebruikt in de keuken van Matoekoe, een eventueel overschot wordt wel eens naar de markt gebracht. Veel geld levert dat niet op. “De markt in Suriname is niet biologisch,” zegt Azaad. “Boeren vinden dat ze geld moeten verdienen met hun groente, ze willen alleen maar winst maken. Ze gebruiken kunstmest en gaan snel planten en oogsten. Ze weten niet dat het ongezond is en het maakt hen niet uit dat ze ziektes kunnen krijgen.” Mensen willen niet betalen voor biologische groenten en concurreren kan Matoekoe daarom niet. Directeur van Matoekoe Jenny Bansia vindt het jammer dat ze de groente niet op de markt kunnen verkopen. “Maar ik denk dat dat in de toekomst toch wel moet lukken. Je kunt wel zeggen dat Suriname in bepaalde dingen achterloopt, maar dit zou wel een mooie toekomst zijn voor het land.”

Droogte
De seizoenen zijn in Suriname onvoorspelbaar. Azaad: “Als je denkt dat het droog blijft, gaat het regenen, en als je denkt dat het gaat regenen blijft het twee maanden droog. En als er veel droogte is, hou ik niets meer over. Dan moeten we groente kopen voor de kinderen, en dat is te duur.” Hierom heeft Azaad een sproeisysteem aangevraagd. Deze wordt gesponsord door het bedrijf BD Totaal uit Houten. Er groeien voornamelijk Surinaamse groenten op het land, groenten als tomaten doen het er slecht.

Aanpassen
“Ik werk zoals de kinderen dat willen,” zegt de leraar. “Sommige vinden het bijvoorbeeld vies, zo met hun handen in de aarde, ik pas me daar aan aan. Het werken met deze kinderen is voor mij nu heel normaal. Het is niet moeilijk of makkelijk. De eerste twee weken was ik wel heel ziek. Ik kende dit soort kinderen niet en dacht niet dat ik het zou kunnen. Maar nu vind ik het geweldig; het is heel dankbaar werk.”

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons