Bewust ijs eten, wat zijn de opties?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De bekendste ijsmerken die zich als duurzaam profileren zijn Ben&Jerry’s en Australian. Op dit moment zijn vijf van de zestien Ben&Jerry’s smaken die in Nederland verkrijgbaar zijn, fairtrade. De ijsfabrikant verwacht dat eind 2011 alle in Europa verkochte Ben&Jerry’s ijsjes fairtrade zijn.

Keurmerk

Wie geen zuivel wil eten kan smullen van de soja ijsjes van So Yeah en Van Rijsingen, de laatste is ondermeer bij Albert Heijn te krijgen.

Maar de bewuste ijseter heeft nog meer mogelijkheden deze zomer:

IJs en Zopie: eerlijke producten, energieneutrale ijskarren en gerund door studenten.
Queens: drie verschillende smaken, met het Max Havelaar keurmerk.
Haraldino Gelato: een schuur omgebouwd tot ijskeuken, waar ‘eerlijk’ ijs wordt gemaakt.
Frozen Dutch: ambachtelijk ijs op basis van natuurlijke grondstoffen.

Het bedrijf, sinds 2000 van Unilever, benadrukt dat er voor sommige producten nog geen keurmerk bestaat of dat het aanbod beperkt is. Een voorbeeld zijn amandelen, daarvan zijn er nog te weinig via fairtrade verkrijgbaar. Toch noemt de ijsfabrikant haar nieuwe smaak Fairly Nuts, met amandel, wel fairtrade. Hoe dit dan kan? Het ijsje bestaat voor minstens 20 procent uit fairtade producten en mag daarom het keurmerk dragen.

Bij Australian Homemade zijn vijf ijssoorten biologisch, aldus sales manager Mark Janssen. De chocolade die in het ijs van Australian zit, is niet biologisch of fairtrade. De bonbons van Australian worden gemaakt door de Belgische leverancier Callebaut, die werkt volgens het Quality Partner Program. De producent wil daarmee behalve de kwaliteit van de bonen, ook de kwaliteit van leven van de cacaoboeren verbeteren. Janssen noemt de bonbons van Australian daarom ‘fair’ , maar erkent dat ze geen Max Havelaar fairtrade keurmerk hebben.

Vriezers
Niet alleen tijdens de productie, maar ook daarna wordt er nog gedacht aan het milieu. Australian Homemade maakt enkel gebruik van gesloten vriessystemen in de winkels en let bijvoorbeeld ook op verpakkingen. “Als wij kunnen kiezen, proberen we zoveel mogelijk te doen met afbreekbaar plastic”, aldus Janssen. Wat ‘zoveel mogelijk’ hier betekent, kan Janssen niet zeggen.

In het researchcentrum van Ben en Jerry’s in Vlaardingen kijken ze op dit moment naar de mogelijkheden van een klimaatvriendelijke vriezer, aldus Kirsten Wegener-Toeset van Unilever. De bedoeling is dat wanneer die klaar is, alleen nog die vriezer ‘de markt opgaat’, dus bijvoorbeeld naar nachtwinkels en videotheken die een diepvries van het merk gebruiken. Wanneer dit zover zal zijn is nog niet duidelijk.

Foto boven: schepijs (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons