Betogers Myanmar negeren dreigementen leger

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

aung san suu kyi 2
Aung San Suu Kyi

Steeds meer gewone burgers sluiten zich aan bij de monniken die de protestmarsen een week geleden in gang zetten. Aanleiding vormde toen de stijging van de benzineprijzen. Het is voor het eerst in twintig jaar dat het verzet tegen het militaire regime zulke massale vormen aanneemt.

 

Prevelende boeddhistische monniken die hun gebeden afwisselen met slogans, beheersen al dagenlang het straatbeeld in Yangon, de hoofdstad van het voormalige Birma. De monniken worden beschermd door burgers die hand in hand een cordon om hen heen vormen. Het zijn unieke beelden die met gevaar voor eigen leven het land worden uitgesmokkeld.

 

De monniken roepen de machthebbers onder andere op om oppositieleidster Aung San Suu Kyi na vele jaren van huisarrest vrij te laten. Nobelprijswinnares Suu Kyi won in 1990 met haar partij De Nationale Liga voor Democratie de parlementsverkiezingen. Maar het leger erkende de uitslag niet en maakte Suu Kyi monddood.

 

Contact

 

Sinds 1962 voeren militairen een dictatoriaal bewind in Myanmar. Het land is sindsdien geïsoleerd: toeristen worden beperkt toegelaten, buitenlandse journalisten zijn niet welkom. Maar door de technologische ontwikkelingen is het – weliswaar mondjesmaat – mogelijk om contact te krijgen.

 

Dat is ook het grote verschil met de studentenopstand in 1988 die bloedig werd neergeslagen, zegt journalist Aung Zaw van het kritische weekblad Irrawaddy, dat gemaakt wordt in buurland Thailand. Destijds was het veel moeilijker om precies te weten wat zich in het land afspeelde. Bovendien werd het protest toen al snel keihard neergeslagen, waarbij zeker drieduizend mensen om het leven kwamen.

 

Aung Zaw: "Dat was het startschot voor veel mensen om de straat op te gaan. Dit keer is er wel fysiek geweld gebruikt tegen de demonstranten maar tot nu toe is niemand gedood."

 

 

myanmar jonge monniken foto cc
Jonge monniken foto: CC

Hoog aanzien

 

Aung Zaw ziet nog meer verschillen. Het protest werd toen gedomineerd door studenten. Dit keer hebben monniken het voortouw genomen, op een vreedzame en gedisciplineerde manier.

 

Dat is de reden waarom de regering tot nu toe de opstand nog niet uit elkaar heeft durven slaan, zegt het Burma Centrum Nederland, een organisatie die zich inspant voor democratische hervormingen in Myanmar. Volgens een medewerker van het centrum (die anoniem wil blijven om in de toekomst het land te kunnen blijven bezoeken) staan monniken in hoog aanzien en verzorgen ze ook religieuze diensten voor de generaals van het regime.

 

Deze medewerker denkt dat het uiteenvallen van de geheime dienst de protesten in gang heeft gezet. Hij krijgt vanuit Myanmar al langer berichten dat mensen zich vrijer voelen sinds de geheime dienst zich aan het heroriënteren is.

 

Angst

 

Maar net als in 1988 is er alom angst. Het is volstrekt onduidelijk wat zich op dit moment binnen het regime afspeelt en hoe de junta op het protest gaat reageren.

 

 

myanmar straatbeeld foto CC
Foto: CC

Journalist Aung Zaw van Irrawaddy is er niet gerust op. Volgens hem verzamelen zich al troepen in Rangoon: "Je ziet ze nog niet in het openbaar. Net als in 1988 verbergen zij zich op strategische plekken." Volgens Zaw bereiden artsen en verpleegkundigen zich in de hoofdstad Yangon voor op het neerslaan van het protest.

 

Nog massaler

 

Ook de medewerker van het Burma Centrum houdt zijn hart vast. Om echt iets tot stand te brengen moet er méér gebeuren, denkt hij: "Het protest moet nog massaler worden. De rol van het leger is daarbij cruciaal. Als niet een deel van het leger overloopt naar de demonstranten voorzie ik een lange en bloedige situatie."

 

Dit artikel is, met toestemming, overgenomen van de Wereldomroep.

 

Lees ook: Alleen buurlanden kunnen Myanmar redden

Burma Centrum

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons