De Belgische ontwikkelingshulp voor Congo-Brazzaville is al sinds eind 2004 geblokkeerd. Toen liet het op de Kaaimaneilanden gevestigde fonds Kensington International voor het eerst beslag leggen op ontwikkelingsgeld. Dit geld had België onder meer bestemd voor de aanleg van een waterkrachtcentrale.


Zogeheten 'aasgierfondsen' kopen tegen weinig geld oude schulden op van ontwikkelingslanden. Vervolgens slepen ze het schuldenland voor de rechter om het zo te dwingen een veel hoger of soms zelfs het volledige bedrag van de openstaande schuld alsnog te betalen. Kensington stelt dat het recht heeft op het Belgische geld, omdat daarmee alsnog een deel van de schuld van Congo kan worden voldaan.


Het wetsvoorstel tegen aasgierfondsen moet nog door de Belgische Tweede Kamer worden goedgekeurd. Het beroep tegen het blokkeren van de hulpgelden loopt nog bij de rechtbank in Brussel. Een uitspraak wordt pas begin 2009 verwacht.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief