Angola spant zich in voor participatie van vrouwen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zo'n quotum kan averechts werken, vreest sociologe en genderexpert Henda Ducados. "De grootste uitdaging lijkt me om kwaliteit en kwantiteit op elkaar af te stemmen", legt ze uit. "Wanneer je zo veel nieuwe kandidaten op een lijst zet, zijn er mensen bij die niet vertrouwd zijn met het politieke proces en die mogelijk te weinig ervaring hebben."

 

Eerste verkiezingen in 16 jaar

Ruim 18 miljoen Angolezen kunnen vrijdag en zaterdag voor het eerst in zestien jaar hun stem uitbrengen tijdens de parlemenstverkiezingen. Het land in het zuidwesten van Afrika krabbelt langzaam op na een 27-jarige burgeroorlog die in 2002 eindigde. De belangrijkste oppositiepartij Unita (Nationale Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola) en twaalf kleinere partijen nemen het op tegen het regerende MPLA (Volksbeweging voor de Bevrijding van Agola), dat al ruim dertig jaar aan de macht is.

angola president dos santos
President Eduardo dos Santos

Volgens analisten is de stembusgang een gelopen race voor MPLA, die 129 van de 220 parlemenstzetels in handen heeft, tegenover Unita 70. De kleinere partijen spelen nauwelijks een rol in de campagne. Enkele van hen hebben zich bij de nationale kiescommissie (NEC) beklaagd over het gebrek aan zendtijd en financiële middelen voor het voeren van een goede campagne. Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch uitte haar bezorgdheid over de MPLA-propaganda via de staatsmedia en intimidatie van burgers die op de oppositie willen stemmen. "Angolezen zullen niet in vrijheid kunnen stemmen als er niet snel iets verandert", aldus hoofd Afrika van HRW. Bron: NU.nl

Ze heeft wel lof voor de inspanningen van de regering om vrouwen te betrekken bij de politiek. Bovendien ligt er nog een indrukwekkend plan op tafel voor gelijkheid tussen de seksen. Dat moet echter nog goedgekeurd worden. Tot slot heeft het ministerie voor de Promotie van de Vrouw en het Gezin goed werk geleverd, vindt Ducados.

 

De grootste uitdaging bestaat er volgens haar in vrouwen te betrekken bij de politiek op gemeentelijk niveau, omdat ze daar het grootste verschil kunnen maken.

 

Vrouwen voor vrede

De veranderingen gaan traag voor vrouwelijke politici, vindt kandidaat Clarisse Kaputu van de Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola (UNITA). "Lange tijd ging de man werken terwijl de vrouw thuis bleef en huishoudelijke taken vervulde. De vrouw was van weinig tel, gedurende de vele jaren van oorlog waren de soldaten de baas en was alles gemilitariseerd."

 

"Moeders wier zonen sneuvelden, of getraumatiseerd en verminkt terugkeerden, begonnen zich in te spannen voor de vrede", vertelt Kaputu, die zelf met de niet-gouvernementele organisatie Vrouwen en Vrede deel uitmaakte van de vredesbeweging. "Vrouwen participeren meer omdat ze weten dat ze moeten vechten voor het behoud van de vrede." Volgens haar zijn de mannen bereid om te luisteren naar vrouwen en is het land klaar voor de participatie van vrouwen.

 

Bier drinken
Aan de vooravond van de verkiezingen waren vrouwen wel de opvallende afwezigen bij campagnes. De regerende Volkbeweging voor de Bevrijding van Angola (MPLA) heeft een eigen vrouwenafdeling en leider Luzia Ingles is volop bezig het land te doorkruisen. Maar in het algemeen blijkt campagne voeren een mannelijke aangelegenheid, die vaak gepaard gaat met bier drinken en feestvieren.

 

Misschien niet verwonderlijk dat er weinig vrouwen betrokken zijn bij deze acties. "Wie heeft daar tijd voor?", vraagt Ducados zich af. "Vrouwen hebben jobs en anders wel kinderen om voor te zorgen. Dat lijkt me een verklaring waarom deze evenementen overdag doorgaans door jongemannen gedomineerd worden."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons