Before and after: zie het ijs op de Noordpool smelten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tienduizenden walrussen in Alaska zochten hun heil op het strand in plaats van op het ijs, meldde de NOS vorige week. Reden? Doordat de zee zo’n 5 graden warmer is, zijn er te weinig ijsschotsen voor de walvissen om op uit te rusten. Hoe ziet die smeltende Noordpool er eigenlijk uit?

Op onderstaande afbeeldingen zie je dat de hoeveelheid zee-ijs op de noordpool de laatste 35 jaar is afgenomen. Niet gek als je bedenkt dat in diezelfde periode de wereldtemperatuur gemiddeld met meer dan 0,2 graden celsius is gestegen. Die stijging is een gemiddelde, dus in sommige werelddelen zijn de temperatuurverschillen kleiner en in andere delen groter.

Om de hoeveelheid zee-ijs te kunnen vergelijken, hebben we gekozen we voor de maand januari van de jaren 1979 en 2014. In de zomer is er minder ijs dan in de winter. Hoe groot de verschillen tussen de seizoenen zijn, is goed te zien in dit filmpje van de NASA.

De opwarming van de aarde en de smeltende poolkappen gaat over meer dan alleen droge voeten: denk aan afnemende biodiversiteit, voedseltekorten, en een toename van besmettelijke ziektes. Als we lang genoeg niets doen en het zee-ijs laten smelten, dienen de consequenties zich vanzelf bij ons aan. Wanneer wordt het tijd voor actie?

Benieuwd naar het oppervlakte poolijs in vrijwel alle maanden tussen januari 1979 en nu? Check deze NASA visualisatie om te zien hoe het zeeijs is veranderd door de jaren heen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons