AEX-index voor het klimaat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat nou als je al die complexe data rondom CO2-uitstoot, de temperatuur, de stijging van de zeespiegel en het smelten van de ijskap samen weet te vatten in één cijfer? vroeg het International Geosphere-Biosphere Programma (IGBP) uit Zweden zich af. Om al die mensen die nog twijfelen of klimaatverandering wel echt is over de streep te trekken, ontwikkelden ze de IGBP-index, een soort AEX-index van het klimaat, deze werd afgelopen week gepresenteerd op de klimaattop in Kopenhagen.

Klimaatthermometer

Een andere graadmeter van het klimaat is de Climate Scoreboard Thermometerdie is ontwikkeld door het Amerikaanse Sustainability Instituut.
klimaatthermometer
Deze thermometer houdt bij welke invloed ieder voorstel en iedere afspraak die gemaakt wordt in Kopenhagen heeft op de temperatuur van de wereld. Tijdens de klimaattop wordt de thermometer automatisch bijgewerkt.

1logo_KLIMAATtop_OW_1_

Snapshot

De Zweedse wetenschappers berekenden van de gegevens over de CO2-uitstoot, de temperatuur, de stijging van de zeespiegel en het smelten van de ijskap het jaarlijks gemiddelde, uit deze vier gemiddelden stelden ze de IGBP-index vast. Deze index maakt een jaarlijkse snapshot van het klimaat op de aarde. Het eerste jaar waarop de index is vastgesteld is 1980. Vanaf dat jaar is een gestage stijging te ontwaren. In slechts dertig jaar tijd legt de index een duidelijke verandering in het klimaat vast.

 

In de grafiek zitten wat kleine dipjes in de jaren 1982, 1992 en 1996. Deze dips kunnen volgens de wetenschappers verklaard worden door grote vulkaanuitbarstingen, bijvoorbeeld die van de Mount Pinatubo vulkaan op de Filipijnen in 1991. Deze uitbarsting kan de hoogte van de temperatuur en de zeespiegel hebben beïnvloed.

 

Kloof
Het IGBP denkt dat de index nuttig is om de kloof te overbruggen die er zit in het verschijnen van de rapporten van het IPPC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Het laatste IPCC-rapport verscheen in 2007, het volgende komt in 2014 uit. In de toekomst willen de Zweden de index nog verder terug berekenen en willen ze ook kijken of er een dergelijke index per regio of zelfs per land valt te maken.

 IGBP climate change index

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons