Activisten: ‘De revolutie is nog niet voorbij’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"De revolutie was een ideaal. Niemand verwachtte dat het echt zou gebeuren. " Messaoud Romdhani is één van de eerste sprekers op het symposium ‘In de Ban van de Revolutie’, georganiseerd door Hivos, IKV PAX Christi en de Universiteit van Amsterdam. Activisten uit het Midden-Oosten en experts praatten maandag de hele dag over de Arabische Lente. Romdhani is een voormalig vakbondslid uit Tunesië. Wat terughoudend, maar met vertrouwen filosofeert hij over Tunesië. " De revolutie zorgt er niet voor dat een land automatisch democratisch wordt. Het is een langdurig proces voor de toekomst."

revolutiontunis
Tunesië (cc)

Opstand versus Revolutie
De toekomst is waar het nu om gaat. Tijdens de demonstraties was de sfeer juist heel anders. "Tijdens het organiseren van de demonstraties, dachten we niet aan wat er moest gebeuren als het regime zou vallen," vertelt Basem Fathy, een blogger uit Egypte. Activiste Esraa Abel Fattah vult hem aan. "Het demonstreren ging om mensenrechten, zo simpel was het. Nu pas richten we ons op concrete hervormingen. Corruptiebestrijding, educatie en politiek bewustzijn is het belangrijkst."

Dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan, realiseren de revolutionairen zich maar al te goed. Politicoloog Paul Aarts is nog sceptischer. "De kansen op democratie in het Midden-Oosten zijn klein, maar er is wel hoop. Tunesië maakt wat dat betreft een grotere kans dan Egypte. In Tunesië zit Ben Ali niet meer in de bedrijven en instituten. In Egypte ben ik er niet zeker van of alle dissidenten van Mubarak uit het systeem zullen worden gezuiverd. " Aarts neemt het woord revolutie ook nog niet in de mond. "Ik noem het pas een revolutie als er zich institutionele veranderingen voordoen. Tot dan blijft het alleen een opstand in mijn ogen."

Veranderingen
Het is een uitspraak die emoties losmaakt in de zaal. "Dit is een belediging voor de demonstranten," klinkt het ergens vooraan. Maar veel betrokken uit de delegatie uit het Midden-Oosten zijn het met Aarts eens. Gedeeltelijk dan. "De revolutie is nog steeds gaande," nuanceert Fathy. "Maar dat nog niet alle veranderingen zijn doorgevoerd, betekent niet dat het geen revolutie genoemd mag worden."

De Irakese journaliste Yanar Mohammed is een goed voorbeeld. "Al jarenlang word ik genegeerd door de overheid en Irakese media. Een vrouw mag niet op tv. Tijdens de demonstraties op een Tahrir plein in Bagdad werd ik echter aangewezen als één van de woordvoerders van de demonstranten. Opeens was ik op de staatstelevisie. Opeens luisterden honderden mannen naar me, respecteerden me. Dat is een resultaat van de revoluties, een eerste verandering."

Foto bovenaan: Revolutie in Egypte (cc) Jonathan Rashad

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons