gier

Het op de Kaaimaneilanden gevestigde fonds Kensington International stelt dat het recht heeft op Belgisch geld omdat daarmee alsnog een deel van de schuld van Congo-Brazzaville voldaan kan worden. Belgische ontwikkelingshulp voor Congo is al sinds eind 2004 geblokkeerd. Toen liet Kensington voor het eerst beslag leggen op ontwikkelingsgeld. Dit geld had België onder meer bestemd voor de aanleg van een waterkrachtcentrale.

Initiatiefnemer van de wet Paul Wille van de Vlaamse liberale partij Open Vld is blij dat zijn wetsvoorstel is aangenomen. 'Het is toch pervers dat terwijl ons land concrete projecten opzet om soms straatarme landen te helpen, lijkenpikkers via juridische spitstechnologie beslag laten leggen op deze hulp. Dat kost mensenlevens', zegt hij.

Er loopt bij de rechtbank in Brussel nog een juridische procedure tegen het blokkeren van de Belgische hulpgelden. Een uitspraak wordt pas begin 2009 verwacht.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief