Aanpak ‘s werelds armste landen onder de loep

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waar gaat de Conference of Least Developed Countries over?
Van negen tot dertien mei komen VN-lidstaten en ontwikkelingsorganisaties bij elkaar om een nieuw plan van aanpak te maken voor de ontwikkeling van de armste landen in de wereld. De conferentie is open voor de landen zelf, hun handelspartners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Media en academici die een link hebben met het ontwikkelingswerk zijn ook welkom. Er zal worden gekeken naar de huidige situatie van de landen en er wordt een nieuw beleid bedacht dat bij deze tijd moet aansluiten. In 1971 werd de lijst van armste landen opgesteld door de VN. Toen stonden er twintig landen op de lijst, nu achtenveertig. Botswana, Kaapverdië en de Malediven zijn de enige drie landen die in de afgelopen dertig jaar uit de lijst zijn geklommen. Hier is een overzicht van alle landen op de lijst.

Haiti
Haïti (cc)

Hoe kan het dat er de afgelopen jaren twintig landen zijn bijgekomen?
De groeiende lijst wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Politiek speelt een grote rol. Corruptie is groot en het geld dat verdiend wordt met de export (vaak de enige inkomsten van de landen) komt maar bij een kleine elite groep terecht. Daarnaast is de geografische ligging van de armste landen slecht. Zij zijn de grootste slachtoffers van de klimaatverandering. Recente voorbeelden zijn de aardbeving in Haïti (het enige Latijns-Amerikaanse land in de lijst) en de wateroverlast in Azië. Andere sociaal-economische factoren, zoals snelle bevolkingsgroei en toenemende vergrijzing, zijn ook van invloed. De bevolking groeit wel, maar de werkgelegenheid en leefomstandigheden gaan juist achteruit.

Tot 2008 was er wel sprake van economische groei, zelfs in de armste landen. Waarom lukte het maar drie landen om zich uit de lijst te ontwikkelen?
De landen bevinden zich in de zogenoemde ‘poverty trap’. Een vicieuze cirkel, waar armoede nog meer armoede creëert. De moderne boosdoener is globalisering. De landen proberen mee te draaien in de hedendaagse economie, maar zijn erg afhankelijk van de export. Dit maakt ze een makkelijk slachtoffer als het internationaal slecht gaat. Dit bleek ook tijdens de economische crisis in 2008, waarna de groei van de armste landen stagneerde en in sommige gevallen zelfs afnam. Bijna geen enkel land heeft een sterke binnenlandse economie om dit soort schokken op te vangen.

Wat kunnen we van de top verwachten?
Nu is de ontwikkelingshulp vooral gericht op handel, maar de VN benadrukt dat de aandacht meer gespreid moet worden over binnenlands bestuur, technologische ontwikkelingen, klimaatverandering, beheer van grondstoffen en handel. Maatschappelijke organisaties en bedrijven uit Afrika en Azië hebben de afgelopen maanden benadrukt dat zij een grotere rol willen spelen bij de ontwikkeling van de allerarmste landen.

Het VN-comité voor de armste landen denkt ook dat lokale maatschappelijke organisaties en bedrijven meer in het belang van de minst ontwikkelde landen zullen werken, omdat zij zelf belang hebben bij de economische groei van de landen.

Daarnaast pleit het comité voor het kwijtschelden van de schulden van de armste landen, een betere samenwerking tussen de armste landen en voor minder hefbomen en kosten voor deze landen in de internationale gemeenschap. Het actieplan van deze conferentie moet uiteindelijk leiden tot een halvering van de lijst met armste landen in 2020.

Foto hierboven: De VN in Geneve, Zwitserland. Foto van Radar Communication (cc) 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons