Hoe duurzaam zijn jouw tissues en wc-rollen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Uit een onderzoek van Greenpeace International blijkt dat eeuwenoude bossen in Zweden, Finland en Rusland worden gekapt voor de multinational Essity (voorheen SCA). Het moederbedrijf van onder andere TENA, Libresse, Edet, Tork, Demak’up en Tempo koopt houtpulp in om daar vervolgens zakdoekjes, wc-papier en maandverband van te produceren. Het rapport van Greenpeace laat zien dat het hout dat deze pulpfabrieken gebruiken, afkomstig is van houtkapbedrijven die belangrijke bosgebieden schade toebrengen.

Pulp van onbeschermde bomen

De taiga, het grootste bosgebied op aarde, bevindt zich net onder de Noordpool en strekt zich uit over drie continenten. De naaldbossen vormen het leefgebied van veel verschillende dierensoorten en planten, en zijn essentieel voor biodiversiteit en klimaat. In de bomen zit zeer veel koolstof opgeslagen: na de kap komt die vrij in de vorm van CO₂, wat de verandering van het klimaat versterkt.

Aangezien slechts drie procent van het boreale woud beschermd is, kunnen houtkapbedrijven hun gang gaan. In Zweden koopt Essity houtpulp van zusterbedrijf SCA, dat door de aanplant van snelgroeiende, uitheemse boomsoorten (draaidennen) het ecosysteem uit balans brengt en daarmee de inheemse Sámi-gemeenschap bedreigt. In Finland koopt de multinational onderneming pulp van het staatsbedrijf Metsähallitus, dat in oude bossen kapt. In Rusland wordt de pulp geleverd door Arkhangelsk Pulp and Paper Mill (APPM), een houtpulpfabriek die grote delen van het Dvinksywoud wil kappen.

“Het is waanzinnig dat deze prachtige en ecologisch belangrijke bossen vernietigd worden om wegwerpproducten te maken”, zegt Jeroen Verhoeven van Greenpeace in DeWereldMorgen. “Essity is wereldleider in zijn branche, maar slaagt er niet in leiderschap te tonen in de urgente strijd om het behoud van de boreale bossen. Als het bedrijf grote reputatieschade wil vermijden, moet het nu in actie komen om zijn bevoorradingsketen te zuiveren.”

Tissues uit oud papier

Intussen probeert Essity wel meer aan recycling te doen: samen met technologiebedrijf Alucha en de Universiteit Twente heeft de onderneming een machine ontwikkeld die ontinktingsslib (het afvalproduct dat overblijft bij het produceren van een tissue uit oud papier) omzet in herbruikbare grondstoffen, zoals mineralen en olie. Tot nu toe werd het slib afgevoerd naar cement- of steenfabrieken of gestort. “Deze nieuwe manier van recycleren zorgt voor minder CO₂-uitstoot, omdat de pyrolyse-olie fossiele brandstoffen vervangt”, zegt Tom Berben, Environmental Compliance Director bij Essity. “Dit draagt bij aan de circulaire economie die Essity nastreeft.”

Volgens duurzaamnieuws is echter maar de helft van de totale tissueproductie afkomstig uit oud papier. De andere helft van de tissueproductie – plus de totale productie van maandverband en andere Essity-producten – is op basis van nieuw gewonnen houtpulp. De multinational kiest daarvoor nu toeleveranciers die de taigabossen ontwrichten. CO₂­-uitstoot bespaar je alleen met recycling; de kap van oude bossen leidt juist tot een verhoging van die uitstoot.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons