“Ik was niet stoer genoeg”

Feministen zijn niet meer alleen vrouwen die hun oksels niet scheren en hun bh’s in de brand steken. Als hedendaags feminist kun je een vrouw, een man of iemand daar tussenin zijn. Helaas komen mannen minder aan het woord over dit onderwerp. Merel de Koning zoekt in een reeks verhalen en interviews uit wat feminisme betekent vanuit het oogpunt van de man. Deze keer een interview met Kevin Heller, uitgesproken feminist en ‘machoman’.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Machoman
Kevin Heller is feminist, anarchist, zelfverdedigingsinstructeur en beveiliger in Amsterdam. Hij geeft zelfverdedigingscursussen aan vrouwen en homoseksuelen. Zijn feministische ideeën kan hij onder andere kwijt bij online platform Vileine, waar hij onder de naam ‘machoman’ columns schrijft. Verder gaat hij naar feministische debatten en staat hij op tegen seksistisch gedrag. “Ook om aan andere mannen te laten zien dat zij niet in een machostructuur hoeven te blijven.”

Waarom noem jij jezelf feminist?

“Het zijn vooral andere mensen die mij zo noemen. Ik zie mezelf meer als anarchist. Feminisme is daar een vast onderdeel van: anarchisten staan voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht gender of huidskleur. Vroeger was ik me vooral bewust van de groepen die worden onderdrukt door racisme. Toen ik als zelfverdedigingsinstructeur een aparte cursus voor vrouwen gaf, kwam ik steeds meer in aanraking met verhalen over vrouwenonderdrukking. Ik hoorde dat vrouwen constant op hun veiligheid moeten letten en niet zomaar over straat kunnen. Dat opende als het ware ‘een scheur in de matrix.’ Ik werd me ervan bewust dat vrouwen over het algemeen benadeeld worden in de samenleving en ben me meer gaan uitspreken als feminist.”

Heb je zelf last gehad van de traditionele genderrollen?

“Als tiener had ik veel moeite met het versieren van meisjes. Het leek wel alsof alles om mij heen draaide om jongens die meisjes versierden en hoe dat moest. Ik paste helemaal niet in die rol, want ik was niet stoer genoeg. Gelukkig heeft mijn eerste vriendinnetje mij versierd.”

Je gaat van de week dood, want we zoeken je op

Hoe reageren mensen als jij je uitspreekt als feminist?

“Vooral bij jongere gasten in mijn omgeving merk ik verandering. Ze denken beter na over de impact van seksistische opmerkingen en maken ze zelf niet meer. In eerste instantie deden ze dat omdat ze bang waren dat ik boos zou worden, maar nu vinden ze het zelf ook onzin. Negatieve reacties krijg ik vooral via internet en sociale media. Laatst stond er een bericht in mijn Facebookmessenger met: ‘Je gaat van de week dood, want we zoeken je op.’ Wat een bullshit. Ik leef nog steeds.”

In een van je columns schrijf je ‘Ik ben een geslachtsverrader’. Waarom?

“Er zijn mannen, zeker op sociale media, die het raar vinden dat ik opkom voor vrouwenrechten. Zij reageren soms zo heftig, dat ik denk dat zij mij zien als ‘geslachtsverrader’. Als anti-man. Ik denk dat ze het niet leuk vinden om geconfronteerd te worden met iemand die afwijkt van seksistisch machogedrag. Die confrontatie laat ze zien dat zij ook anders kunnen zijn. Dat machogedrag aangeleerd is en niet biologisch bepaald.”

#COLUMN: Kevin Heller, meester in Krav maga, uitsmijter & schrijver voor Vileine, is een geslachtsverrader >> https://t.co/GuiXqWHdN5 pic.twitter.com/vJV3hlAEhc

— SSBA Salon (@SSBAsalon) 12 januari 2017

Hoe is het om feminist in een macho-omgeving te zijn?

“Soms moeilijk. Als ik zie hoe respectloos en seksistisch sommige mannen met vrouwen omgaan, dan schaam ik me daar voor. Het voelt vies. Ik kan er niet makkelijk van weglopen, want mijn beroep is beveiliger en daar kom je veel macho’s tegen. Vaak wijs ik mezelf erop dat de gasten die stomme opmerkingen maken, vast totaal onzeker zijn. Grote monden, kleine egootjes. Daarnaast zijn er gelukkig ook goeie kerels in de vechtsport- en beveiligeromgeving.”

Waarom wil je de machocultuur veranderen?

“Machocultuur en seksisme brengen ontzettend veel schade aan bij vrouwen. Dat moet stoppen. Verder vind ik het fout dat jongens en meisjes van jongs af aan in een hokje worden gestopt. Jongens kunnen alles bereiken en piloot of ridder zijn, terwijl meisjes in hun prinsessentoren moeten wachten totdat ze gered worden. Als ze dit zelf graag willen vind ik dat prima, maar het moet ze niet opgelegd worden. Voor machogedrag geldt hetzelfde. Je mag best een macho zijn, zolang niemand er mee geschaad wordt. Mijn beroep heeft ook wel iets met macho’s te maken; ik ben vechtsporten gaan doen omdat ik houd van vechten.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons