Dit jaar was wereldvoedseldag best wel hip

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Wat is een boerderij?’ Daarmee opende prof. dr. ir. Pablo Tittonell, hoofd van de Wageningse onderzoeksgroep Farming Systems Ecology, de avond. Al snel laat hij ons inzien dat we een vertekend beeld hebben van een boerderij. Hoeveel mensen denken er nu niet aan een groot bedrijf met veel vee waar een stoere boer het werk doet? In werkelijkheid zijn 97% van alle boerderijen wereldwijd kleiner dan 2 hectare en wordt 70% van al het werk op de boerderij uitgevoerd door vrouwen.

[[{“fid”:”31152″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]Pablo Tittonel met de harde waarheid.

Keuterboer
Willen we naar een betere toekomst toe voor ons eten dan moeten we aan de agro-ecology volgens Tittonell. Dit betekent minder leunen op technologische reddingsmiddelen in de landbouw, en meer werken met lokale oplossingen geënt op  lokale ecosystemen. Bovendien moeten wij in het Westen niet meer produceren. In tegendeel; er moet bij ons worden geëxtensiveerd, en juist de keuterboer moet intensiveren. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat er meer kennis wordt gedeeld en we meer met elkaar in gesprek gaan. Een goed begin dus van Tittonell, want het gesprek kwam daarna meteen op gang.

[[{“fid”:”31157″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

In de Live World Radio programma’s van OneWorld bijvoorbeeld. Ann Marie Gardner had het over het succes van Modern Farmer, blad en site die boeren hip maken. Ook leuk: kunstenaar Itamar maakte een gipsen afbeelding van alles wat hij at in een jaar, de resultaten waren verbluffend. Zo schrok hij van zijn wijninname – ruim over de honderd liter per jaar! En provocerend: fotograaf Henk Wildschut die vertelde over zijn project Food en de voordelen schetste van hypermoderne industriële kippenfarms. Het was vloeken in de kerk: een bezoekster verliet stampvoetend de zaal. OneWorld Food was ook van de partij en schotelde het publiek de beste wereldwijde journalistieke foodprojecten voor. 

[[{“fid”:”31153″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]Makkie Mulder van Delicious legt uit wat het blad doet om mensen aan goed eten te krijgen.

Kweekvlees
Ook Winnaar van de Dutch Design Award 2014 Koert van Mensvoort gooide een knuppel in het kippenhok. Met zijn kweekvlees kookboek wil hij korte metten maken met het eeuwige argument dat knoeien met eten ‘niet-natuurlijk’ is. Koken, eigenlijk het voorverteren buiten de maag, was de eerste technologie die de mens bedacht die niet natuurlijk is. Waar ligt de grens? De zaal – bomvol slowfood-aanhangers- luisterde aandachtig maar  vol afgrijzen naar een toekomst vol kweekvlees.

[[{“fid”:”31154″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]De groene sint, die vecht voor eerlijke chocolade, kwam ook nog langs. 

Speciaal voor EAT THIS! vloog de Keniaanse Jamila Abass naar Amsterdam. In de talkshow EAT THAT! sprak ze de inspirerende woorden: ‘Giving information itself is powerful’. Toen ze na haar studie software-ontwikkeling hoorde dat veel boeren in haar land gedupeerd worden door tussenhandelaren, kwam ze op het idee voor M-Farm. Hiermee worden producenten door middel van sms, smartphone of online technologie direct verbonden aan kopers, én weten ze altijd wat de meest actuele prijzen voor hun product zijn. ‘Doing good while making money’ is de kern van haar ondernemerschap.

[[{“fid”:”31155″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Workshops 
Er werd tijdens EAT THIS! niet alleen geluisterd. In de Masterclasses Campaigning leerde je van de beste campaigners hoe je zelf kunt bijdragen aan een beter voedselsysteem. De hele avond waren er mini-workshops van Moyee koffie en een Ananasrace met Ome Ad. Natuurlijk werd er ook lekker gekookt doour Cousine, Joeri Tandoeri en Buskruid. EAT THIS! werd afgesloten met een heuse Pineapple Party waar DJ MikeyNice de hele avond plaatjes draaide. Om nog maar eens te illustreren: Wereldvoedseldag kan ook leuk zijn.

EAT THIS! Is een initiatief van OneWorld en Oxfam Novib in samenwerking met Fairfood, FoodGuerrilla en YFM en wordt ondersteund door Triodos Foundation en de Nationale Postcodeloterij.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons