Achtergrond

Vluchtelingen: weren of eerlijk verdelen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een gezamenlijk vluchtelingenbeleid, dat is wat er volgens PvdA, D66, CDA en 50Plus moet komen. D66 wil daarbij ook één Europese beoordeling van de veiligheidssituatie van herkomstlanden. “Even heel plat gezegd moet er een Europees aanmeldpunt komen voor vluchtelingen die zich willen vestigen in Europa”, verklaart Marinda Giethoorn, persvoorlichter van D66. “Dan kunnen vluchtelingen eerlijk over de Europese landen verdeeld worden. Dat je dus niet in het ene land heel veel vluchtelingen hebt en in het andere land niet, zoals nu door Italië aangekaart wordt.” Deze ‘eerlijke verdeling’ van de opvang van asielzoekers is ook één van de standpunten van PvdA.

Ook moeite om te kiezen op wie je gaat stemmen? NCDO ontwikkelde een handige tool waarmee je de politieke partijen met elkaar kunt vergelijken op het gebied van internationale samenwerking en duurzaamheid voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Ga naar www.ncdo.nl/verkiezingsoverzicht

Giethoorn: “Daarnaast vindt D66 dat het niet klopt dat ieder Europees land nu nog zelf bepaalt of het land van herkomst van een vluchteling, bijvoorbeeld Somalië, veilig genoeg is om naar terug te keren. Dit moet op Europese schaal geregeld worden. Nu is het nog zo dat het ene Europese land een herkomstland veilig kan verklaren, terwijl een ander Europees land dat niet doet.”

Aan de andere kant zijn er partijen die niet achter een ‘eerlijke verdeling’ van de EU-brede opvang van asielzoekers staat. De VVD vindt bijvoorbeeld dat Nederland de mogelijkheid moet houden om regels aan te scherpen. De PVV wil dat Nederland weer ‘baas wordt over de eigen grenzen’ wordt en dat de grenzen voor alle immigratie uit islamitische landen gesloten moet worden.

Het CDA is van mening dat Europa economische vluchtelingen moet weren en EU-buitengrenzen streng gecontroleerd moeten worden. “In Europa moet er ruimte zijn voor politieke vluchtelingen”, legt Wim van de Camp, Europarlementariër voor het CDA, uit. “Wij vinden dat economische asielzoekers in hun eigen land naar verbetering van positie op zoek moeten gaan. Natuurlijk zullen er schrijnende gevallen zijn van economische asielzoekers die echt erg arm zijn en daarom naar Europa komen, maar we kunnen niet alle economische asielzoekers toelaten alleen om die 1% te redden. Door de economische asielzoekers te weren, kunnen wij politieke vluchtelingen helpen.”

Door economische asielzoekers te weren, kunnen wij politieke vluchtelingen helpen

Dat focussen op asielzoekers weren en grensbewaking, wordt volgens Lenny Reesink, beleidsmedewerker Asiel van VluchtelingenWerk Nederland, teveel gedaan. “Proberen te voorkomen dat vluchtelingen Europa binnen komen, is praktisch onmogelijk. Vluchtelingen die in nood zitten, vinden toch wel een manier om de grens over te steken. In plaats van te focussen op buitenlandse grenzen bewaken, kun je beter kijken naar betere en legale manieren om asielzoekers op te nemen en door te laten stromen.”

GroenLinks wil graag een veilige haven bieden aan de kwetsbaarste vluchtelingen: Syrische vluchtelingen en mensen die bedreigd of vervolgd worden vanwege hun geslachts-(identiteit) of seksuele gerichtheid. “Natuurlijk is iedere persoon gelijk en moet ieder asiel op dezelfde manier benaderd worden, maar het zijn toch veel Syrische vluchtelingen die op de bootjes zitten, daar zal iets mee gedaan moeten worden”, vertelt Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. Verder wil GroenLinks een Europees solidair asielbeleid. “Niet de afkoopmethode, maar dat ieder Europees land vluchtelingen opneemt. Want als je per land de regels gaat aanscherpen, zoals de VVD wilt, dan krijgen vluchtelingen in geen enkel land kans op een plek. Als wij aanscherpen, scherpen andere land hun regels ook aan en dan gaat het in een neerwaartse spiraal omlaag.”

Als laatst zijn er een aantal partijen die nadrukkelijk aandacht besteden aan de mensenrechten van vluchtelingen en asielzoekers. De PvdD stelt dat Europese grondrechten, als toegang tot medische zorg, ook moeten gelden voor mensen zonder verblijfsvergunning. De CU/SGP wil net als GroenLinks een solidair beleid tussen verschillende lidstaten waarbij de mensenrechten en veiligheid van kinderen en volwassenen beschermd moeten blijven.

Dit verhaal is een co-productie van de NCDO-onderzoeksafdeling en de redactie van OneWorld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons