Partnerbericht

Debat 25 maart: Verkiezingen in Zimbabwe

De huidige president Robert Mugabe moet het niet alleen opnemen tegen oppositieleider Morgan Tsvangirai van MDC maar ook tegen de voormalig Minister van Financiën Samba Makoni.

Onlangs maakte de Zimbabwaanse nieuwsmedia bekend dat er geen Westerse waarnemers aanwezig mogen zijn bij de verkiezingen. Daarnaast heeft Mugabe een wet getekend die alle buitenlandse bedrijven in zijn land verplicht meer dan de helft van alle aandelen aan 'de inheemse bevolking' te overhandigen. Aan de vooravond van de verkiezingen organiseren de Evert Vermeer Stichting en Cordaid een publieksdebat over deze belangrijke verkiezingen.

 

Sprekers

Aan het debat nemen ondermeer twee Zimbabwaanse activisten deel.

Dewa Mavhinga is een mensrechten advocaat, activist en politiek analist gestationeerd in Engeland. Betty Makoni is meisjesrechten activiste en oprichtster van het Girl Child Network in Zimbabwe. Ze helpt Zimbabwaanse meisjes om te ontkomen aan onder andere sexueel misbruik en kinderarbeid. Vorig jaar won ze voor haar inspanningen de World's Children's Prize for the Rights of the Child.

 

Verder spreken Harm Evert Waalkens, Tweede Kamerlid voor de PvdA en woordvoerder ontwikkelingssamenwerking en Pascal Richard, directeur van Zimwatch.

Praktisch

Het debat vindt plaats in cultureel centrum Rasa in het centrum van Utrecht op dinsdag 25 maart. Deuren gaan om 19:30 open en het debat duurt van 20:00 tot 21:30. Aanmelden kan door een email te sturen naar evs@evertvermeer.nl onder vermelding van 'Zimbabwe Debat' of te bellen met 020 – 5512 143.

 

Afrika Kiest

Dit debat is onderdeel van de reeks 'Afrika Kiest'. Komend jaar vinden in Afrika verschillende cruciale verkiezingen plaatsen: Zimbabwe, Angola, Ghana en Zuid-Afrika. De EVS en Cordaid willen met deze serie debatten niet alleen aandacht genereren voor ontwikkelingen rond de betreffende verkiezingen, maar ook op evenwichtige wijze inzichtelijk maken hoe doorslaggevend internationale betrokkenheid is voor de maatschappelijke en politieke emancipatie van achtergestelde groepen in ontwikkelingslanden en de politieke, maatschappelijke en sociaaleconomische ontwikkeling van deze landen.