Partnerbericht

Spanning loopt op in Guinee

De rechtsspraak functioneert traag en gebrekkig. De straffeloosheid duurt voort. De vakbonden hebben veel kritiek op de vrijspraak wegens gebrek aan bewijs van Mamadou Sylla, die verdacht werd van corruptie en het verdwijnen van overheidsgelden.

In een brief aan de ECOWAS (Economic communitiy of West African States) benadrukt de wereldvakbondsorganisatie ITUC haar bezorgdheid over de verslechterende sociale en politieke situatie die de stabiliteit en de democratie in gevaar brengt. De ECOWAS heeft vorig jaar een actieve rol gespeeld.

Zak rijst kost maandsalaris
De Guineese vakbondsleider Rabiatou Diallo zet zich met hart en ziel in voor haar land. Zij voert namens de vakbonden het overleg met de regering. In een interview in het decembernummer van Internationale Samenwerking vertelt zij over de leefomstandigheden in Guinee. 'Een zak rijst kost een maandsalaris voor een pompbediende. 'In mijn wijk is al een jaar geen stromend water meer. Ook de electriciteit is afgesloten. Ik heb zelf een pomp aangelegd om de was te doen.

Iedere week een ander telefoonnummer
Rabiatou wordt regelmatig bedreigd. 'Ik wissel bijna wekelijks van telefoonnummer'. Vorig jaar raakte een kogel haar been. Toch is zij niet bang voor zichzelf 'maar wel voor mijn kinderen. Afgelopen jaar durfde ik  ze niet eens naar school te laten gaan.

Diallo vertelt dat zij als kind dokter wilde worden. 'Maar ik was alleen met mijn moeder en moest al jong stoppen  met school om te werken en te zorgen voor inkomen voor ons beiden. Eerst als directiesecretaresse, later als griffier bij een rechtbank. Daarna heb ik me helemaal gewijd aan de vakbond. Ik heb geen spijt van hoe mijn leven is gelopen,' besluit Rabiatou, 'maar ik hoop dat mijn kinderen wel hun studie af kunnen maken.

Vakbondswerk is moeilijk in Guinee. Afgelopen jaar is het kantoor van de CNTG in de hoofdstad Conakry nog kort en klein geslagen. Met steun van CNV Internationaal zet Rabiatou Diallo toch door met haar werk.

CNV Internationaal