Beeld: Fleur van Munster

‘Je wil niet alleen mannen in pak als volksvertegenwoordiger’

Annigje Udinga (45) zit nu vier jaar voor de VVD in de gemeenteraad van Meppel en is bij de komende verkiezingen weer verkiesbaar. Ze was aanvankelijk niet van plan om de politiek in te gaan, maar bleek dat uiteindelijk toch heel zinnig te vinden. “Door een paar uurtjes een rapport te bestuderen, kan ik echt iets betekenen voor mijn stad.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Op de middelbare school vroeg haar geschiedenisleraar haar mee te gaan naar het Europees Jeugdparlement. In Fontainebleau in Frankrijk debatteerde ze met andere jongeren over belangrijke Europese zaken. Daarna zakte haar interesse in politiek weer wat weg. Ze ging journalistiek studeren, startte een reclamebureau en kreeg een gezin.

Vijf jaar geleden vroeg een vriend, die zelf raadslid was, of gemeenteraadswerk niets voor haar was. Ze besloot een raadsvergadering bij te wonen. “Wat een saaie bedoening, dacht ik”, en Udinga liet de raad voor wat-ie was. Vijf weken later stuurde diezelfde vriend haar een rapport over ondernemen in de binnenstad van Meppel: hij wilde haar mening weten. “Ik vond het hoogst interessant en formuleerde meteen wat suggesties en verbeteringen.” Toen de raad het rapport behandelde, diende de vriend in kwestie een motie in naar aanleiding van Udinga’s advies – en die haalde het prompt. “Ik was overrompeld: ik had gewoon met een paar uur lezen van een rapport iets ten goede veranderd voor mijn stad.” Ze besloot de politiek daarna nog een kans te geven.

Waar sta je voor als raadslid?

“Ik sta voor ondernemerschap. Voor de bedrijvigheid in Meppel is het belangrijk dat er minder regels en beperkingen komen, en er wordt veel geklaagd dat de gemeente er niet is voor ondernemers. De afgelopen vier jaar heeft de VVD in Meppel geregeld dat er flitsparkeerplaatsen zijn gekomen en hebben wij ervoor gezorgd dat de voormalige bioscoop weer open is.

Ook toerisme gaat me aan het hart. Er ligt veel geld, levendigheid en energie op ons te wachten. Daarvoor is het belangrijk om veel groen te hebben en dat de binnenstad bereikbaar is voor elk type vervoer. Ik wil van Meppel de mooiste stad van Noord-Nederland maken.”

Hoeveel tijd besteed je aan het raadswerk?

“Gemiddeld vijftien uur per week. Twee avonden per week vergadering en op zondag doe ik het leeswerk. Vaak ga ik ook nog een avond naar een inloopbijeenkomst. Andere mensen zitten om half negen op de bank om GTST te kijken en ik zit dan in een vergadering te praten over dingen die er toe doen, dat vind ik veel leuker. Verder word ik natuurlijk geregeld benaderd: op feestjes, verjaardagen of uitjes. Ik heb gekozen om volksvertegenwoordiger te zijn en dat kan ik niet alleen maar tussen negen en vijf zijn.”

Er wordt vaak gezegd dat de politiek een mannenbolwerk is, maar dat is absoluut niet mijn ervaring.

Hoe zit het met het aandeel vrouwen in de Meppelse raad?

“Momenteel is een derde van de raadsleden vrouw. Dat vind ik erg weinig, maar bij de aanstaande verkiezingen staan de vrouwen te trappelen voor een plaats in de raad. De afgelopen maanden heb ik allemaal vrouwen benaderd om die op onze nieuwe kieslijst te krijgen. Dat helpt om te zorgen dat vrouwen evenredig deelnemen. Zoals het er nu uitziet, hebben we bij de acht partijen in Meppel vier vrouwelijke fractievoorzitters. Dat is de helft, heerlijk!

Het is belangrijk dat er meer vrouwen komen omdat de kiezers ook voor de helft uit vrouwen bestaan. Ook hebben vrouwen een andere kijk op dingen. Ze vergaderen anders, zijn goed in veel tegelijk doen en ze hebben de gunfactor. Dat maakt ze goede bestuurders en politici. Ik merk dat mannen graag samenwerken met vrouwen. Er wordt vaak gezegd dat de politiek een mannenbolwerk is, maar dat is absoluut niet mijn ervaring.”

Ander politiek debat? Vraag vrouwen!

Waarom zijn er dan toch zo weinig vrouwen raadslid?

“De voornaamste reden is dat mannen vaak mannen werven, het bekende ‘old boys’ network’. Maar juist diversiteit maakt de raad veel beter. Je bent volksvertegenwoordiger, dan wil je echt niet alleen saaie mannen van 50 in pak. Er moet een soort inktvlek komen van vrouwen die vrouwen vragen.

Een andere reden is dat vrouwen zelf veel obstakels zien. Ze hebben een gezin en een baan, dus geen tijd, denken ze. Mannen hebben vaak ook een gezin en baan, en doen het raadswerk er dan wel naast. Vrouwen vinden het vaak prima zich een beetje in de underdogpositie te nestelen. Daar moeten we vanaf. Je bent niet minder, laat je maar horen en zien! Denk niet in obstakels, maar in kansen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons