Achtergrond

Zeewier is het nieuwe goud!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Daar stond ik, als enige journalist tussen bergen wetenschappers, beleidsmakers en mannen in bedrijfspak – ik hield mijn hoofd net boven water. Allen zijn we geïnteresseerd in hetzelfde onderwerp op dit congres: seagriculture, ofwel agriculture at sea. Centraal staat vandaag een simpel, ietwat slijmerig plantje waar we voorheen maar weinig naar omkeken. Zeewier. En ik kan je vertellen, zeewier is het nieuwe goud. Waarom? Dat lees je hier.

Reuze gezond
Je kent zeewier misschien uit de misosoep of de Wakame salade. De Japanners lopen al ver op ons voor met deze healthy foods. Zeewier zit namelijk boordevol met eiwitten, koolhydraten, vitaminen, ijzer, iodine en calcium. Zelf leren we het ultragroene goedje inmiddels ook steeds beter kennen. Zo is in Zeeland zojuist de eerste commerciële zeewierboerderij gestart, en de Dutch Weed Burger verovert langzaam maar zeker de Nederlandse festivals en restaurants. Toch is de vraag van de consument naar zeewier vrijwel nihil, dus hoe komt het dat ik me zo druk maak over seagriculture?

Reuze biobased
Volgens de wetenschappers en onze overheid moeten we meer richting een biobased economy. De biobased economy is een economie die gebaseerd is op het zo efficiënt mogelijk gebruik maken van gewassen en biomassa voor voeding, veevoer, materialen, chemicaliën, energie en brandstof. Idealiter gaan we met zijn allen op zoek naar intelligente grondstoffen anders dan bijvoorbeeld olie, ijzer en bomen om dagelijkse producten te maken. Een van deze vervangers zou zeewier kunnen zijn.

Reuze veelzijdig
Zeewier heeft namelijk vele bijzondere eigenschappen om als potentiële winnaar uit de bus te komen. Zo vervangt zeewier bijvoorbeeld chemicaliën als bouwstof in je lippenstift of mascara. Prettig toch? Maar ook voor massaproducten als een likje muurverf of een Coca Cola fles kan zeewier als grondstof dienen. Daarnaast is het niet vreemd als zeewier het hoofdbestanddeel wordt voor veevoer. Doe die koe maar de Ulva of de Laminaria in plaats van soja waarvoor flinke stukken woud in Zuid Afrika nu de prijs betalen. Ook is zeewier een perfecte gezonde grondstof voor het menselijke eten als stabilisator of smaakversterker– het is immers een natuurlijk product.

Als klap op de vuurpijl worden in Hawaii tussen het surfen door tests gedaan met zeewier als brandstof voor je autootje. Helaas blijkt dit nog niet succesvol, maar met de miljarden die er tegenaan gaan voor R&D laat dit niet lang op zich wachten…. Vvvvvrrgggroennnn!

Reuze snel
En wist je dat zeewier reuze snel groeit? Leuke bijkomstigheid: er is geen tekort aan de zee waarin het ontspruit. Dat in tegenstelling tot het toenemende gebrek aan land waarvoor onze toch al kleine postzegel natuur  steeds verder moet wijken. Daarbij heeft zeewier geen extra voeding nodig om zich vrijelijk te kunnen vergroten. Natuurlijk verschilt het wel per kustgebied en warme of koude stromingen welke wieren het beste gedijen in de specifieke aquacultuur , maar da’s een kwestie van ervaring opdoen. En o, ja, had ik al gezegd dat het vrijwel onderhoudsvrij is! Ofwel; zeewier is het nieuwe goud.

Reuze lekker
Met dat groene goud kun jij ook een glanzend potje koken. Wat dacht je van een Japanse zeewiersalade met wel vier soorten zeewier? Of een very fusion zeewier-risotto? Mijn favoriete combi blijft toch wat wier met ander lekkers uit de zee, zoals kokkels van het Wad of een oester of twee.

良い食欲 (eet smakelijk!)

Foto Ilja Klutman op: Flickr.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons