Achtergrond

Waarom wij je vanavond gaan bellen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat mag OneWorld kosten? Regelmatig kregen we vragen van lezers: fijn om zo’n mooi blad elke maand gratis op de mat te krijgen, maar kan dat geld niet beter besteed worden in Malawi of Bangladesh?

Nederlanders moeten weten wat er in de rest van de wereld speelt en welke rol ze zelf kunnen spelen

Meer dan veertig jaar hebben de opeenvolgende ministers en staatssecretarissen voor Ontwikkelingssamenwerking het tijdschrift IS en daarna OneWorld (sinds 2011) gesubsidieerd. Omdat ze het belangrijk vinden, zoals minister Jan Pronk in de jaren ’70 zei, dat Nederlanders weten wat er in de rest van de wereld speelt en wat hun eigen rol daarin kan zijn. Maar in deze tijden van bezuinigingen op het hulpbudget moet er in deze uitgavenpost gesneden worden en is een gratis tijdschrift, met kwalitatief hoogstaande journalistiek, van internationaal gerenommeerde en prijswinnende auteurs en fotografen, plus aanstormende talenten, financieel eigenlijk niet meer levensvatbaar. 

OneWorld ligt in gevangenissen en in Wereldwinkels

Hoofdredacteur OneWorld Lonneke van Genugten belt met abonneesHoofdredacteur Lonneke van Genugten (met Atlasjas van Marleen Smit, Maps and the City)

Nog steeds zien we het voordeel van gratis. Zo maak je simpelweg de drempel lager om voor zo veel mogelijk mensen een link naar de wereld te zijn. Op de meest onverwachte plekken kom je exemplaren van OneWorld tegen. In de wachtkamer van de vakantieprikkenpoli, maar ook in hostels op Bali of in Bulawayo. We hebben trouwe lezers onder tropenartsen en vrijwilligers bij Wereldwinkels, maar ook onder bankiers en in gevangenissen.

Jongeren tonen betrokkenheid via start-up, sponsorloop of buurtmoestuin

Marlies Pilon, redacteur OneWorld Love, belt met abonneesMarlies Pilon, redacteur OneWorld Love

De aanwas van nieuwe abonnees blijft komen, juist ook van studenten en jonge werkenden, een lezersgroep die nauwelijks meer een abonnement neemt op papieren magazines en kranten. Dat was voor ons een belangrijke reden om zo lang mogelijk vast te houden aan een gratis magazine. Want in die groep zit veel enthousiasme en energie om bij te dragen aan een eerlijkere wereld, of het nou via een start-up is, een sponsorloop of een moestuinbuurtinitiatief. OneWorld wil een platform zijn waar ervaringsdeskundigen en jonge honden elkaar vinden. 

Wat is OneWorld je waard?

OneWorld onderzoeksjournalist Sanne Terlingen

Maar een tijdschrift maken, drukken en op sturen naar abonnees is kostbaar. Alleen al de druk- en verzendkosten bedragen samen ruim een derde van de kostprijs van een magazine. Dertig procent gaat naar redactiekosten, 10 procent naar correspondenten, freelance journalisten en fotografen. De rest zijn de kosten voor bureaus, computers en de vormgeving. De kosten voor abonnementenbeheer bedragen 3 procent, de kosten van promotie en marketing 2 procent. Die houden we bewust laag, want we kunnen wel posters in abri's gaan hangen en bekende Nederlanders inhuren, maar onze lezers zijn en blijven toch onze belangrijkste ambassadeurs. Zelf ben ik ook abonnee geworden op aanraden van Ton en Elly uit Elst, twee trouwe lezers die ik heb ontmoet tijdens mijn vrijwilligerswerkperiode in Guinee, West-Afrika, waar zij op muziekreis waren. 

Wanneer schrijven jullie het abonnementsgeld van mijn rekening?

Ik doe mee
We begonnen het jaar meteen met een grote knal met de aftrap van de Ik Doe Mee-campagne. Deze crowdfundingsactie leverde ruim 55.000 euro op. Nogmaals onze hartelijke dank aan alle lezers die ons gesteund hebben. 

Vanaf oktober is het zover. Dan stappen we helemaal over op betaalde abonnementen, en betaalt iedereen voortaan een eerlijke prijs voor het magazine. Met jouw steun kunnen verre verhalen dichtbij blijven brengen. De afgelopen maanden hebben we al veel positieve reacties gehad op onze overstap naar een eerlijke prijs. 'Logisch', zeggen de meeste mensen. Tijdens een bijeenkomst met studenten over de millenniumdoelen kreeg ik na afloop ide vraag wanneer het abonnementsgeld zou worden afgeschreven. Zij ging ervanuit dat stilzwijgend de overstap naar een betaald lidmaatschap zou worden gemaakt. Hoe sympathiek gedacht ook, dat is niet het geval. Elke huidige abonnee moet zich opnieuw aanmelden om de overstap te maken. We zullen nooit zomaar abonnementsgeld afschrijven zonder je toestemming. Veel lezers gingen je voor, maar nog niet iedereen heeft zich al aangemeld. Vandaar dat we de maand september hebben uitgeroepen tot belmaand. Vier avonden per week gaan de redacteuren bellen met abonnees. Om te horen wat jullie van OneWorld vinden, om jullie te bedanken en om je te helpen met de overstap naar een betaald abonnement. 

Waarom kost een abonnement op OneWorld 25 euro?

Bij het maken van tien keer 118.000 magazines per jaar (het aantal dat we nu maken), kost één exemplaar 1,70 euro. Met het invoeren van een betaald abonnement verwachten we een dalingvan de oplage. Daarmee nemen de kosten voor drukwerk en verzending weliswaar iets af, maar de ándere kosten gaan zwaarder drukken op het resterende, kleinere aantal tijdschriften. Want: hoe meer tijdschriften je drukt of verstuurt, hoe voordeliger de kosten per tijdschrift. Daarmee komen de kosten voor een voordeelabonnement op 25 euro per jaar. Daarvoor ontvang je tien nummers op je deurmat, zonder poespas. 

Krat van Willem en Drees bij het cadeau-abonnement op OneWorld

Mijn tip: voor 50 euro steun je onderzoeksjournalistiek in samenwerking met Afrikaanse journalisten (zie bijvoorbeeld dit onderzoek naar Shell in Nigeria). En de prijsbewuste happy green consumers kan ik het cadeau-abonnement aanbevelen. Voor 35 euro ontvang je tien nummers OneWorld, en mag je je eigen krat vullen met verse groente, zuivel en (bio)vlees van Willem en Drees. 

We bellen!

[[{“fid”:”36878″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons