Achtergrond

Ronde Tafel voor verantwoorde soja: meer of minder geloofwaardig?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Braziliaanse Abiove was één van de hoofdleden en oprichters van de Ronde Tafel voor verantwoorde soja (Round Table on Responsible Soy, kortweg RTRS), een internationaal platform dat duurzaamheidcriteria ontwikkelt voor de sojateelt en -handel. De organisatie is met haar leden verantwoordelijk voor 72 procent van Brazilië’s sojaproductie.

Met haar vertrek is Brazilië, één van de grootste sojaproducenten ter wereld, amper nog vertegenwoordigd in de Ronde Tafel. "De belangrijkste sojaproducenten zijn de VS, China, Brazilië en Argentinië," vertelt Herman van Bekkem, campagneleider gentech en duurzame landbouw van Greenpeace. "De eerste twee hebben nooit echt in de Ronde Tafel gezeten, Brazilië heeft zich nu teruggetrokken. Dat maakt het initiatief nog minder geloofwaardig dan het al was."

soja bonen
Sojabonen. Foto: S. Han

Bedrijven
De Ronde Tafel zelf kondigde onlangs juist een grote stijging in het aantal leden aan. Frans Claassen van het Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën (MVO), lid van de RTRS en beheerder van het secretariaat van de Taskforce Duurzame Soja: "Natuurlijk betreuren we het verlies van een deelnemer, en zeker van Abiove omdat zij vanaf de oprichting actief zijn geweest. Maar het internationale draagvlak van de Ronde Tafel wordt alleen maar groter, steeds meer partijen worden lid. Onlangs is Wilmar, China’s grootste sojaproducent, toegetreden tot de RTRS en ook Chinese brancheorganisaties zullen begin juni naar São Paulo komen, waar de volgende conferentie van de Ronde Tafel zal plaatsvinden."

Ook Sandra Mulder van het Wereld Natuur Fonds, één van de leden en aandrijvers van de RTRS in Europa, relativeert het vertrek van Abiove: "Abiove is een brancheorganisatie. De bedrijven die aangesloten zijn bij Abiove, blijven zover wij weten wel lid van de Ronde Tafel. Het is jammer dat Abiove zich teruggetrokken heeft, maar uiteindelijk gaat het om de bedrijven. Ik denk dat we nog steeds een succesvolle vergadering zullen hebben in juni."

Traag
Volgens Claassen is de reden voor het vertrek van Abiove het gebrek aan internationaal draagvlak. "Dat klopte misschien vorig jaar wel, maar nu niet meer," aldus de directeur van MVO. Van Bekkem van Greenpeace denkt dat het trage tempo van de onderhandelingen ook een rol heeft gespeeld: "De processen van de Ronde Tafel duren te lang. Mede daarom is Greenpeace ook geen lid van de RTRS. Wij zetten in op moratoria, waarbij een bepaald grondgebied helemaal niet meer gebruikt mag worden voor het verbouwen van soja. Ik denk dat Abiove het proces ook te langzaam vond gaan. Zij hebben namelijk wel nog afspraken met de Braziliaanse overheid. Door een moratorium mag er geen soja verbouwd worden in net ontboste gebieden in de Amazone."

Koe
Een groot deel van de soja
wordt gebruikt in veevoer.
Foto: Dirk Jan Kraan

Greenpeace bedankt overigens ook voor een lidmaatschap omdat de Ronde Tafel niet inzet op gentechvrije soja. "Eén van de leden van de RTRS is bijvoorbeeld Monsanto, wereldleider in de genetische modificatie van zaden. Wij zijn het er niet mee eens dat gentechsoja tot responsible wordt gedoopt."

Houding
Maar wat betekent het terugtrekken van Abiove voor de Ronde Tafel? "Er zijn nog steeds genoeg betrokkenen lid van de RTRS. Argentinië is bijvoorbeeld ook een heel belangrijke speler," aldus Sandra Mulder. "Je moet onthouden dat je bij een initiatief als de Ronde Tafel met koplopers werkt. We hebben een bepaalde standaard waar partijen aan moeten voldoen, en er zijn altijd afvallers die niet bij die standaard passen."

De Ronde Tafel heeft Abiove in een brief gevraagd terug te keren in de RTRS. "Dat is de houding van de Ronde Tafel," legt Claassen uit. "We willen een zogenaamd multistakeholdersinitiatief zijn. We willen met zoveel mogelijk verschillende groepen aan tafel zitten. Ook Greenpeace is welkom."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons