Zo loop je een stuk droger over straat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

katoenteelt waterverbruik

1) De katoenkeuze
Verreweg de meest verkochte textielsoort (35 procent) is katoen. Dit is echter meteen ook de grootste waterverslinder onder de textielsoorten. Er zijn gelukkig steeds meer initiatieven die het zogenaamde duurzame katoen prediken. Dat betekent dat katoenproducenten onder meer de teelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen moeten doen en het waterverbruik zoveel mogelijk moeten beperken. C&A, Hema en H&M zijn enkele modebedrijven die hier een apart label voor hebben. Let dus bij de aankoop van katoenen kleding of er een duurzaamheidlabel in zit of vraag er anders naar bij de verkoper. Voorbeelden van duurzame labels zijn OCS, Cotton made in Africa en Better Cotton Initiative. Lees hier meer over de katoenteelt.

kleding verven textiel

2) De kleurkeuze
Naast de teelt is er nog een fase in het productieproces die veel water 'vreet', namelijk het verven en de wassing. Voor T-shirts en truien geldt: hoe donkerder de kleur, hoe meer water er is verbruikt. Een wit T-shirt is dus watervriendelijker dan een zwarte. Daarnaast zijn er een paar kleuren, beige en turquoise, die moeilijk te realiseren zijn en aan veel eisen moeten voldoen. Die nauwkeurigheid zorgt ervoor dat de wassing vaak opnieuw moet plaatsvinden waardoor er meer water en chemicaliën worden gebruikt. Ook voor de afwerking van kleding zijn een aantal initiatieven die duurzaamheid en juist gebruik van water stimuleren, zoals Bangladesh Water PaCT en Better Mill Initiative. Lees hier meer over waterverbruik bij het verven van kleding.

jeans zijn waterblauw

3) De jeanskeuze
De onderkant van het lijf wil ook wat en veel mensen kiezen daarbij voor een spijkerbroek. Maar ook dit zijn vaak waterslurpers. Er zijn echter steeds meer trends in jeansland gaande die de positieve kant op gaan. Zo werd onlangs bekend dat Levi's met hun Water>Less Jeans collectie in de afgelopen jaren liefst een miljard liter water heeft bespaard. Ook het Nederlandse bedrijf Mud Jeans zet in op waterbesparing, door stoffen te recyclen en water dat tijdens de productie wordt verbruikt te filteren en te hergebruiken.

In het algemeen geldt voor de spijkerbroek: hoe lichter de kleur, hoe meer water er is verbruikt bij de productie. Een licht gekleurde spijkerbroek heeft immers veel wassingen moeten doorstaan. Ook bleking en rafels in een jeans duiden op een groot water- en chemicaliënverbruik. Een donkere 'ongeschonden' spijkerbroek is dus het meest watervriendelijk. En echte jeansfanaten zweren bij het niet wassen van hun broek, wat natuurlijk ten goede komt aan het waterverbruik na de aanschaf. Lees hier meer over de waterige jeans. Deze week vinden bovendien de Amsterdam Denim Days plaats, lees er hier meer over.

een paar leren schoenen

4) De leerkeuze 
Veel schoeisel is gemaakt van leer en ook die textielsoort kan wel wat aan waterbesparing doen. De gemiddelde watervoetafdruk van een paar leren schoenen is zo'n 3000 liter. Om de leerindustrie op de duurzame weg te helpen, is een aantal grote bedrijven onder leiding van MVO Nederland een initiatief (IMVO actieplan) gestart om in 2025 alleen nog maar duurzaam leer in ons land te verkopen. Daarbij ligt de nadruk op transparantie van de leerketen en de bewerking van het leer zo water- en chemicaliënvriendelijk mogelijk maken. The Leather Working Group, een internationale groep fabrikanten, producten en retailers uit de leerindustrie, reikt zelfs medailles uit aan duurzame looierijen.

Let dus bij de aankoop van leer goed op waar het vandaan komt, vraag er naar bij de verkoper of kijk op deze website of het merk een medaille heeft van het LWG. En voor gekochte spullen geldt: doe er zo lang mogelijk mee. Het voordeel van leer is dat het lang mee gaat en zich gaat vormen naar de eigenaar. Dit geldt naast schoenen bijvoorbeeld ook voor een mooie leren jack. Lees hier meer over de duurzame leerindustrie.

5) Alternatieve textielkeuze
Bovengenoemde textielsoorten zijn de meest gebruikte ter wereld, niet in de laatste plaats vanwege hun unieke gebruikseigenschappen zoals stevigheid, levensduur en vochtopname. Toch wordt er de laatste jaren steeds vaker geëxperimenteerd met andere stoffen zoals bamboe, hennep, tencel en linnen. Lees hier meer over deze textielsoorten.

6) De meest watervriendelijke keuze
Nog watervriendelijker is het om tweedehands kleding te kopen, je kleding te lenen bij de kledingbibliotheek, je kleding te laten reparen of even helemaal geen kleding aan te schaffen. Dat laatste is het uitgangspunt van de Sta Droog! Challenge Bekijk onderstaande video en meld je hier alvast aan voor de Sta Droog! Challenge.
[[{“fid”:”35715″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Sta ook een fast fashion seizoen droog!”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Sta ook een fast fashion seizoen droog!”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Sta ook een fast fashion seizoen droog!”,”style”:”width: 581px; height: 327px;”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Hier vind je meer feiten en cijfers over het waterverbruik in de kledingindustrie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons