“We willen de filmindustrie verduurzamen”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Green Film Making Project is een initiatief van Strawberry Earth. Het geeft duurzaamheid een rol in de productie van films. De mensen achter dit project geven workshops en colleges, organiseren competities en borrels en delen tips via hun website en het boek How to Green your Film Production (pdf). OneWorld sprak met projectleider Chai Locher.

Hoe kun je de productie van een film verduurzamen?
“Net zoals in andere sectoren kun je op veel manieren energie besparen en duurzamer werken. Wij willen de productie van een film zo duurzaam mogelijk maken. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruiken van zonne-energie, het goed scheiden van afval, maar ook aan het inhuren van een duurzame catering voor de crew. Ook worden er steeds vaker digitale camera’s gebruikt in plaats van analoge, wat beter is voor het milieu. Voor het ontwikkelen van een filmrol zijn veel chemicaliën nodig die je niet gebruikt wanneer je digitaal filmt. Digitale camera’s zijn ook veel gevoeliger voor licht waardoor je minder lampen nodig hebt en energie bespaart.”

Door de oude garde werd duurzaam filmmaken weggelachen

Hoe raakte jij bij het project betrokken?
“Ik zit al jaren in de filmwereld en heb verschillende dingen gedaan, van documentaires maken tot adviseren. In 2006 organiseerde ik voor het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) het ‘Green Screen’-programma, een vertoning van films over duurzaamheid. Dit riep bij mijn collega’s en mij de vraag op: wat doen deze filmmakers zelf? Hebben ze een duurzame productiemethode? Van 2006 tot 2008 was ik voorzitter van de branchevereniging voor nieuwe film- en televisiemakers (destijds NFTVM, nu VERS). We zagen dat steeds meer mensen duurzaam gingen leven en zeiden toen ook al dat duurzaam filmmaken de toekomst is. Door de oude garde werd dit weggelachen.”

“In 2010 werd ik benaderd door Mette te Velde, oprichter van Strawberry Earth. Dat is een duurzaamheidsplatform dat creatieven inspireert een positieve impact te hebben op hun omgeving. Mette vertelde dat ze een initiatief wilden starten om de Nederlandse filmsector te verduurzamen. Aangezien ik me daar al langer mee bezig hield vroeg ze of ik daarbij wilde helpen. Samen bedachten we een competitie. De filmmaker die het meeste duurzaam een film produceerde, won 2.500 euro.”

Waarom vind jij dit zo belangrijk?
“Ik wil graag bijdragen aan een positieve verandering en voelen dat ik met iets zinvols bezig ben. De filmsector is erg ambachtelijk. Je leert film maken door op de set te staan en naar een oude rot in het vak te luisteren. Daardoor verandert er weinig. ‘Zo gaan die dingen’, hoor je vaak. Volgens mij ontstaan nieuwe dingen wanneer mensen elkaar ontmoeten. Met het Green Film Making Project brengen we verschillende mensen met elkaar in contact in de hoop dat ze samen duurzame ideeën bedenken. Dat geeft veel energie en inspiratie voor anderen in de sector.”

Het Green Film Making Project geeft op 2 oktober een masterclass tijdens het Nederlands Filmfestival. Onder meer Emellie O’Brien, de vrouw achter de verduurzaming van Noah, The Amazing Spider-Man 2 en Annie, komt langs om te vertellen over green filmmaking.

Hoe gaat het met de Nederlandse filmindustrie?
“In Nederland is er inmiddels een grote slag gemaakt naar duurzaam produceren. Jaren geleden liepen we nog achter op de filmindustrieën van Hollywood, Engeland en Nieuw-Zeeland. Daar is de verduurzaming al in 2006 begonnen en gaat het heel snel. Ook grote projecten worden opgepakt. In de VS, bijvoorbeeld, zijn in 2014 onder meer de drie grote blockbusters Noah, The Amazing Spider-man 2 en Annie duurzaam geproduceerd. Je ziet dat green filmmaking wereldwijd steeds belangrijker wordt. In Nederland zijn we nu zo ver dat het Nederlandse Filmfonds – het belangrijkste nationale filmfonds – een groot deel van dit project overneemt. Volgens het Filmfonds heeft de sector deze duurzame innovatie nodig en hebben zij daar als fonds een rol in.”

Volgens het Nederlandse Filmfonds heeft de filmsector duurzame innovatie nodig

Dus jouw werk zit erop?
“Grotendeels wel. Een van onze doelen was om green filmmaking op de kaart te zetten. Dat het Filmfonds nu een Sustainability Manager wil aanstellen, is de ultieme bekroning op ons werk. Een duidelijk signaal dat de Nederlandse filmsector groen kleurt. Vanaf 2015 zullen de praktische activiteiten, zoals het helpen van filmproducenten bij verduurzaming van hun productie, worden overgedragen. Strawberry Earth blijft wel betrokken om duurzame innovatie als thema toegankelijk te maken voor de Nederlandse filmindustrie. Ik ben ontzettend trots op de duurzame stappen die we, samen met alle deelnemers en partners van het project, hebben gezet op het gebied van duurzaam films produceren.”

Foto: Esther van der Heijden

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons