Klimaatbesef onder constructie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is zaterdagochtend, half tien in Parijs. De zon schijnt en het dringt tot ons door dat ons liftavontuur van Wageningen naar Parijs, met enkele tegenslagen en een trein hier en een bus daar, alsnog is gelukt. We zijn een beetje moe en pas net gearriveerd, maar dit weerhoudt ons er niet van om vol goede moed te vertrekken richting de jongerenconferentie (COY). Voorafgaand aan de klimaattop komen hier jongeren uit alle hoeken van de wereld bijeen om te praten over oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. We zijn benieuwd hoe zeer het besef om de samenleving te verduurzamen leeft onder jongeren.

Kayin VennerKayin Venner (22) Kayin is student Internationale Ontwikkelingsstudies en projectcoördinator bij Green Office Wageningen. Hij is lid van de Worldconnectors en betrokken bij verschillende initiatieven rondom vluchtelingen van wie het eerste verzoek tot asiel is afgewezen. 

Een jonge mensenmassa
Vanaf het metrostation Parc des Exposition volgen we braaf de mensenmassa, die zich langs beveiligers richting de conferentie begeeft. Onderweg wordt ons gevraagd onze jassen en tassen te openen, want ook hier zijn veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs twee weken geleden.

Niet heel veel later staan we in een enorme evenementenhal, waar het krioelt van de jonge mensen. Onze eerste indruk is positief: een stukje gerecycled karton als entreebewijs, de afwezigheid van flyers, en een vegetarische lunch. De organisatie heeft duidelijk haar best gedaan om de daad bij het woord te voegen. Hoewel het een internationale jongerenconferentie moet zijn, zijn er voornamelijk Franse jongeren aanwezig. Hebben wij weer… net die ene sessie waar we zo graag naartoe wilden, wordt in het Frans gehouden.
 

Gesprekken voeren met jongeren uit ontwikkelingslanden kan veel inzichten opleveren in de strijd tegen klimaatverandering

We lopen een ruimte binnen waar ongeveer vijf jongeren achter een laptop aan het skypen zijn met studenten uit Ahmedabad in India. Ook in India is een jongerenconferentie georganiseerd naar aanleiding van de klimaattop. Toeval wil dat één van hen Kayin herkent van een project waaraan zij hebben samengewerkt bij het Centre for Environment Education in India. Door de slechte internetverbinding verloopt het gesprek niet bepaald soepel. Jammer, vinden wij, want gesprekken voeren met jongeren uit ontwikkelingslanden kan veel inzichten opleveren in de strijd tegen klimaatverandering. Besluitvorming over klimaat wordt namelijk nog te veel gedomineerd door het Westen, terwijl ontwikkelingslanden de gevolgen van klimaatverandering het hevigst ondervinden. Juist dit soort sessies verdienen een grotere zaal, meer betrokken jongeren en een betere internetverbinding.

Patricia LemmensPatricia Lemmens (26)Patricia is projectcoördinator bij Green Office Wageningen, en vorig jaar afgestudeerd in de Master Internationale Ontwikkelingsstudies. Ze organiseert debatten over duurzame ontwikkeling en heeft de Stichting Critical Students Wageningen mede-opgericht. 

Na een aantal sessies, lunch en verschillende interviews, horen we plotseling gejuich vanuit de ruimte naast ons. Wanneer er live muziek klinkt, besluiten we een kijkje te nemen. Een groepje kinderen op een podium, de Earth Guardians, weten de jongeren in de zaal in beweging te brengen met hun positieve, mobiliserende songteksten. Voor ons een bevestiging dat je jongeren voornamelijk kunt betrekken bij de wereldproblematiek door ze op een positieve manier te benaderen en hen het gevoel te geven dat zij zelf deel kunnen uitmaken van de oplossing.

Vaardigheden voor wereldproblemen
Om complexe wereldproblemen zoals klimaatverandering in de toekomst het hoofd te bieden moeten jongeren over theoretische kennis en over bepaalde vaardigheden beschikken. Vaardigheden als: het overzien van grotere systemen, het schetsen van toekomstscenario’s, en kritisch kunnen denken, zijn van groot belang voor jongeren om aan de slag te gaan met duurzaamheidsvraagstukken. 

Door onze deelname aan de jongerenconferentie in Parijs wordt het ons nogmaals duidelijk dat docenten en schoolbesturen over de hele wereld zich bewust moeten worden van hun belangrijke rol in het bijbrengen van deze vaardigheden. Zo snel mogelijk, en zeker vóór 2030, zouden onderwijsprogramma's getoetst moeten worden op de aanwezigheid van deze vaardigheden.

Om de wereld te verduurzamen is het belangrijk dat we op andere manieren leren denken, organiseren en samenwerken

We worden steeds meer geconfronteerd met complexe wereldproblemen, waar we als jonge generatie niet voor kunnen weglopen. Terwijl de wereld zich nog richt op economische en materiële groei, trekken steeds meer mensen het huidige systeem in twijfel. Om de wereld daadwerkelijk te verduurzamen is het zeer belangrijk dat we door het opdoen van nieuwe vaardigheden op andere manieren leren denken, organiseren en samenwerken. Een besef dat zeker leefde tijdens de jongerenconferentie. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons