Hoe kicken we af van fossiele energie?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Opslag is de heilige graal van de energietransitie’, vertelt Vera Bachrach. Zij is één van de pioniers die donderdagochtend over haar idee vertelt. ‘Er zijn inmiddels genoeg technieken die duurzame energie kunnen opwekken, maar nog weinig die die energie kunnen opslaan’, aldus Bachrach. Samen met compagnon Thomas van Dijk zette Bachrach daarom de start-up E-stone batteries op, waarmee ze werken aan de ontwikkeling van een batterij.

Thomas Edison
Zowel West-Europa als Afrika kan iets aan de batterij hebben: in Europa liggen bijvoorbeeld veel kansen door de groeiende hoeveelheid zonnepanelen en het gebrek aan goede opslag voor te veel opgewekte energie. ‘En in landen in Afrika ontbreekt op veel plekken een centraal elektriciteitsnet’, zegt Bachrach. De batterij van Bachrach en Van Dijk zou hier uitkomst kunnen bieden. In oktober opent E-stone batteries hun lab in Amsterdam, waar ze hun batterij die gebaseerd is op een idee van Thomas Edison verder gaan onderzoeken. ‘Energieopslag in je eigen huis moet net zo normaal worden als een koelkast, of je verwarming’, vindt Bachrach.

Opslag is de heilige graal van de energietransitie

Naast Bachrach vertelden nog drie pioniers over hun idee op de bijeenkomst ‘De Nieuwe Generatie: Energiepioniers’, georganiseerd door OneWorld Toekomstdenkers en Wij Krijgen Kippen. De bijeenkomst, onderdeel van de Week van de Energie, had als doel om vernieuwende inzichten te presenteren die de energietransitie kunnen versnellen. Wat opviel: het lokale aspect in alle vier de ideeën.

Groen visitekaartje
Zo ook het idee van Judith Roodenrijs. Met geldGROENwassen wil zij kleine ondernemers steunen en helpen verduurzamen, met hulp van de buurtbewoners. ‘Bewoners kopen waardebonnen van een ondernemer uit de buurt, zoals de bakker’ vertelt Roodenrijs. “Met dat geld investeren zij vervolgens in duurzame energie, bijvoorbeeld door isolering of zonnepanelen. De klant besteedt de waardebonnen plus een bonus weer in de winkel en kan zelf zien of de panelen al op het dak van de bakker liggen.” De klant heeft zo een financieel voordeel, de ondernemer doet aan klantenbinding en geeft zichzelf een groen visitekaartje. ‘Duurzame energie is dus niet per se de belangrijkste drijfveer om mee te doen?’, vraagt iemand uit de zaal. ‘Nee, maar ik heb me afgevraagd of dat erg is’, antwoordt Roodenrijs. “En ik denk het eigenlijk niet.”

Ruim 280 initiatieven
De energietransitie versnellen, dat willen ook de studenten van SAMEEN. Esther Lunenborg maakt deel uit van dit studenteninitiatief dat duurzame decentrale energie voor iedereen mogelijk wil maken. ‘Daarom koppelen we studenten met kennis over duurzame energie aan bedrijven die daar behoefte aan hebben’, vertelt Lunenborg. Bob Klein-Lankhorst is een van die studenten, die inmiddels bij kennisplatform ‘HIER opgewekt’ werkt. ‘Op hun website staan al meer dan 280 lokale duurzame energie initiatieven die over heel Nederland verspreid zijn’, vertelt hij.

Veel buurtbewoners willen samen aan duurzame energie werken

Lokale focus
Als laatste aan woord is Rense van Dijk, met zijn 39 jaar de oudste van de vier pioniers. Maar wie zegt dat je dan niet meer vernieuwend kan zijn? Van Dijk is directeur van de Duurzame Energie Unie, een coöperatie van lokale duurzame energie-initiatieven. ‘Wij willen lokale initiatieven helpen met onze kennis, om samen sterker te staan tegenover de grote energieleveranciers’, zegt Van Dijk. “Er zijn veel buurtbewoners die samen aan een duurzame energievoorziening willen werken.”

Energie
De energie lijkt er op deze bijeenkomst in ieder geval wel te zijn. Aan het einde van de bijeenkomst komen er vooral positieve geluiden uit het publiek  en van de sprekers. ‘Het is zo vet om te horen dat bij mij om de hoek de innovatieve ideeën al bedacht worden, die ook wereldwijd toegepast kunnen worden,’ zegt iemand uit de zaal. Ook de nieuwe sustainability manager van het Nederlands Filmfonds is aanwezig en is enthousiast. Zij ziet Bachrach’s batterij al in tv-studio’s staan, denkt aan waardebonnen van geldGROENwassen voor cateringleveranciers, en SAMEEN-studenten die mee kunnen denken over de vergroening van de Nederlandse filmwereld.

De omslag naar duurzame energie komt dus steeds dichterbij. En als het aan de pioniers op deze bijeenkomst ligt, zijn lokale initiatieven de manier om de energietransitie te versnellen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons