‘Deze app maakt afval scheiden leuk’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Alles wat je koopt, wordt op den duur weer afgedankt”, vertelt Francien Eppens. Om te voorkomen dat grondstoffen verloren gaan, ontwierp ze een app waarmee afgedankte artikelen weer teruggebracht worden in de economische cirkel. Wanneer je iets gaat doen dat je leuk vindt, zoals winkelen (shoppen), vertelt de app je welk afval je onderweg kunt achterlaten (droppen).

Vorig jaar deed Eppens mee met de E-waste 2.0 Challenge, waarvoor ze een digitale oplossing moest bedenken die mensen helpt met het scheiden van elektronisch afval. Ze won de Challenge met haar idee voor Shop&Drop. Dit betekende een vliegende start voor het uitwerken van haar concept.

App
Een maand geleden werd de Shop&Drop-app officieel gelanceerd. “Deze app moet het makkelijk, leuk en waardevol maken om afval te scheiden.” Wat in eerste instantie een idee op een A-viertje was, is werkelijkheid geworden. “Ik wilde altijd al graag iets maatschappelijks doen, dat op de lange termijn ook duurzaam is in bedrijfsvoering en niet van subsidies afhankelijk hoeft te zijn.”

Deze app moet het makkelijk, leuk en waardevol maken om afval te scheiden.

De app is een interactieve tool waarmee je kunt zien waar je welk afval kunt scheiden, bijvoorbeeld op het moment dat jij op weg bent om nieuwe aankopen te doen. Gebruikers kunnen afvallocaties toevoegen, vragen stellen en elkaar feedback geven. “Je mag er best trots op zijn als je het goed doet. Als jij waardering krijgt omdat je op de app plaatst dat je door de regen fietst om je afval weg te brengen, maakt dat het toch wat leuker. Dat geeft iets technisch en praktisch ineens gevoelswaarde.”

Afval scheiden
Volgens Milieu Centraal scheidden Nederlanders in 2014 iets meer dan de helft van hun afval (51 procent). Daarmee staat Nederland op de vierde plaats binnen de Europese Unie, achter Duitsland (65 procent), Oostenrijk (62 procent) en België (57 procent). Werk aan de winkel dus. Volgens Eppens ligt dit percentage in de grote steden het laagst en valt winst te behalen in het moment waarop de afvalscheiding plaatsvindt.

“Hoe eerder in de cyclus het afval gescheiden wordt, hoe meer materialen hergebruikt kunnen worden. Als iedereen zijn restafval in de papierbak gooit, houdt de recycling snel op. Dan is de kans dat het weer samen op één berg terecht komt erg groot.” De steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht – waar de app op dit moment al gebruikt kan worden – kunnen volgens haar grote winst behalen als meer inwoners hun afval scheiden.

Het is gemakkelijk om niets te doen, maar íets doen is ook makkelijk.

Bedrijfsleven
“Om écht grote stappen te kunnen zetten zouden alle gemeentes moeten beginnen met dezelfde afspraken maken over afvalscheiding. Ik geloof bovendien dat het bedrijfsleven en de drijfveren van de economie een belangrijke rol moeten gaan spelen in deze ontwikkelingen, om grootschalig dingen te gaan veranderen.”

Volgens Eppens moeten jongeren inzien dat zij zelf iets kunnen doen voor een duurzamere wereld. “Het is gemakkelijk om niets te doen, maar iets doen is ook makkelijk. Alle kleine beetjes helpen. Samen weten en kunnen we heel veel! Shop&Drop is het afgelopen jaar gestart met drie gemeentes, volgend jaar breiden we dat verder uit. Welke gemeentes dat zijn? Dat bepaal jij zelf op onze website. Het is namelijk te gemakkelijk om niets te doen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons