Achtergrond

Scholieren koppelen lifescience aan wereldproblemen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Duurzame stenen voor Zuid-Afrika, energie winnen uit menselijke uitwerpselen, beton verstevigen door middel van een restproduct van waterzuivering en bananenbladeren, lege fruittrossen van palmoliebomen gebruiken als veevoer en water zuiveren met behulp van korstmossen. Zes groepen scholieren gingen helemaal los op een opdracht om technische duurzame oplossingen te bedenken voor problemen in ontwikkelingslanden. De dames waren 'heer en meester' in deze lifescience competitie met creatieve oplossingen en flitsende presentaties. De wedstrijd werd georganiseerd door Stichting Imagine Life Sciences. Op 1 april was de finale in Noorwijkerhout.

Wat hebben algen met de verbetering van de gezondheid en het voorkomen van geweld in India te maken? Een team scholieren uit Den Haag bedacht samen met onderzoekers van Wageningen UR een ingenieuze manier om energie te winnen uit algen en dat te koppelen aan een groot probleem in India; het gebrek aan sanitaire voorzieningen. Door toiletten te bouwen bij krottenwijken zorg je ervoor dat mensen op een veilige manier naar het toilet kunnen. De menselijke uitwerpselen kun je ophalen en gebruiken; ze blijken een prima voedingsbodem voor algen.

Wisten jullie dat er India meer mensen een mobiele telefoon hebben dan een toilet?

Op een slimme manier kun je olie aan de algen onttrekken, wat je vervolgens weer als brandstof kunt gebruiken. Met dit plan en de enthousiaste presentatie won het team de competitie.

 

De posterwedstrijd werd gewonnen door een team van scholieren uit Heerenveen die met wat hulp van een onderzoeker van de Universiteit Groningen bedachten dat je met de olie uit Jatropha, prima zeep kunt maken. In Ghana wordt op veel plaatsen Jatropha geteeld; een gewas dat vooral als biobrandstof wordt gebruikt en veel nadelige effecten heeft voor de bodem. 

 

Winnaars van de posterwedstrijd: scholieren uit Heerenveen bedachten dat je met olie uit Jatropha prima zeep kunt maken. 

 

Je kunt je er tegen verzetten of samenwerken. Wij zeggen: Don’t hate, cooperate!

Veel boeren die naast de Jantropha plantages wonen hebben daar ook last van en kunnen  hun traditionele gewassen niet meer verbouwen. Wat ze wel kunnen doen is het makkelijk groeiende Jatropha zelf verbouwen en met behulp van de zaden zeep maken in een eigen zeep fabriek. Op die manier kunnen zij er zelf geld mee verdienen, zo bedachten de scholieren.  

De jury was onder de indruk van het enthousiasme en de uitstekende presentaties. 'Ik heb zo veel saaie presentaties meegemaakt. Dit belooft wat voor de toekomst', zo stelde jurylid Wouter Kersten van TU Delft en Enviu. Natuurlijk was er ook kritiek en advies. Er moet vooral goed gekeken worden naar wat de vraag en de acceptatie in ontwikkelingslanden zelf is, en naar de bedrijfsplannen, zo concludeerde de jury. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons