Achtergrond

Let’s talk about money

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dat is opvallend, want volgens de Wereldbank is er maar liefst 2 tot 3 biljoen dollar nodig voor de aanpak van zaken als armoede, ongelijkheid, klimaatverandering en milieuvervuiling. Om af te spreken wie wat moet bijdragen, overleggen wereldleiders deze zomer tijdens de Financing for Development-conferentie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Het doel is dat er financiële afspraken komen voor de komende vijftien jaar. Bijvoorbeeld over hoeveel westerse landen aan ontwikkelingshulp moeten geven, wie moet bijdragen aan de aanpak van klimaatverandering en hoe belastingontwijking en -ontduiking kunnen worden tegengegaan. De afspraken die in Addis Abeba gemaakt worden gaan daarmee ook over de besteding van het Nederlandse belastinggeld en over de Nederlandse economie. 

OneWorld Maand van het Geld

 

In de aanloop naar de Financing for Development-top in Addis Abeba maakt OneWorld je wegwijs in de wereld van het geld. Hoe zit het met belastingontwijking van multinationals?  Wie zijn eigenlijk de grootste filantropen?

 

 

Volg onze Maand van het Geld met de hashtag #MvhG op Twitter en bekijk alle artikelen in ons dossier.

Geen haan kraait naar de conferentie
Minister Ploumen (Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zal namens Nederland aan de top deelnemen. Waarschijnlijk kan ze daar niet echt een deuk in een pakje boter slaan, want veel onderwerpen op de agenda zijn de verantwoordelijkheid van andere ministers, zoals belastingen en milieubeleid. Ik snap wel dat minister Dijsselbloem (Financiën) nu andere zaken aan z’n hoofd heeft en dat hij dus niet naar Addis Abeba afreist. Toch is het vreemd dat er in Nederland geen haan lijkt te kraaien naar de conferentie en de langetermijnafspraken die op stapel staan. 

Zo is er dit jaar nog geen enkele Kamervraag over de conferentie en de bijbehorende onderhandelingen gesteld. Dat is vreemd, want internationaal stijgt de aandacht voor de conferentie die volgens experts ‘van levensbelang voor de toekomst van de planeet’ is. En terwijl buitenlandse media zoals The Guardian, the Huffington Post en de Vlaamse krant De Morgen al over de conferentie en de urgentie van nieuwe financiële afspraken berichtten, blijven Nederlandse kranten muisstil. 

Zowel de media als de politiek laten zich dus niet uit over de conferentie. Griekenland en de huidige hittegolf zijn belangrijker blijkt. Het is logisch dat de waan van de dag regeert, maar het gevolg is dat er half juli afspraken gemaakt worden die de Nederlandse economie en begroting raken, zonder dat onze volksvertegenwoordigers erover hebben nagedacht en zonder dat Nederlanders ervan afweten. Daar hoef je niet van op te kijken, want het schijnt dat meer dan tachtig procent van alle Kamervragen gesteld wordt naar aanleiding van berichten in de media. Zolang de Nederlandse media er niks over zeggen, doet de Nederlandse politiek dat blijkbaar ook niet. Terwijl onderwerpen die Nederlanders in de portemonnee raken doorgaans juist voer voor discussie zijn.  

Meer dan 80% van alle Kamervragen wordt gesteld naar aanleiding van berichten in de media

Ontwetendheid bij Nederlanders
Experts in binnen- en buitenland maken zich grote zorgen over het gebrek aan Nederlandse politieke discussie over de top, zo blijkt uit onderzoek. Dat het onderwerp geheel voorbijgaat aan de gewone Nederlander is volgens hen minstens zo zorgelijk. Minister Ploumen maakt straks in Addis en later dit jaar bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York niet alleen afspraken over hulp aan ontwikkelingslanden, maar ook over tal van zaken die ontwikkeling beïnvloeden, zoals onduurzame consumptie en productie, belastingsystemen en handel. 

De gemiddelde Nederlander heeft er geen weet van dat er zo’n breed scala aan onderwerpen op de ‘ontwikkelingsagenda van de toekomst’ staat. En vindt bovendien dat ontwikkelingshulp vooral naar traditionele hulponderwerpen moet gaan, zoals gezondheidszorg en onderwijs. Klimaatverandering staat vrijwel onderaan de prioriteitenlijst van Nederlanders, maar daar gaat het gros van de Nederlandse bijdrage aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling straks wel heen. 

Klimaatverandering staat vrijwel onderaan de prioriteitenlijst van Nederlanders, maar daar gaat het gros van de Nederlandse bijdrage aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling straks wel heen

Het gaat om bakken met geld én om onze toekomst
Dus Nederlandse politici en media: let’s talk about money! Nederland gaat in de komende vijftien jaar alleen al minstens tientallen miljarden euro’s uitgeven aan ontwikkelingshulp. En de Nederlandse bijdrage aan de aanpak van klimaatverandering zijn naar verwachting dus veel hoger. Beslissingen daarover moeten we niet zomaar overlaten aan de vijfduizend bezoekers van de conferentie in Addis Abeba. Het gaat niet alleen om bakken met geld, maar ook over onze toekomst. Laten we als Nederlandse samenleving dus op z’n minst zelf nadenken over de manier waarop we willen investeren in een duurzamere en eerlijkere wereld.  

Dit is deel 4 in de blogreeks ‘Wie zal dat betalen?’ over de toekomstige financiering van wereldproblemen als armoede en klimaatverandering. Lees ook deel 1, deel 2 en deel 3.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons