Achtergrond

Helft bevolking wil Nederland als veilige verblijfplaats voor migranten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het voorstel van Kamerlid Malik Azmani (VVD) riep in de politieke arena vooral weerstand op. Afgezien van de PVV, spraken alle politieke partijen hun verontwaardiging uit over het voorstel. Het zou indruisen tegen de internationale solidariteit, stelde PDVA-leider Diederik Samsom. En Sybrand Buma (CDA) noemde het een ‘motie van wantrouwen tegen het eigen kabinetsbeleid’. In het publieke debat wordt de Nederlander daarnaast ‘verweten’ dat deze niet zit te wachten op de spanningen in Nederland die een ‘grote hausse aan migranten’ met zich mee zal brengen. Maar wat vinden Nederlanders eigenlijk van de opvang van asielzoekers? Kaleidos Research vroeg het midden 2014 aan een representatieve groep Nederlanders.

13% vindt Nederlandse asielbeleid te streng

De grenzen dicht?
Ten eerste lijkt het erop dat Nederlanders voorstander zijn van het opvangen van vluchtelingen in de ‘eigen’ regio. 63 procent van de Nederlanders is ervan overtuigd dat strengere grenscontroles een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat er minder migranten Nederland binnenkomen. En slechts 13 procent van de Nederlanders vond het Nederlandse asielbeleid te streng. Of strenge grenscontroles migranten inderdaad buiten de deur kunnen houden, is overigens nog maar zeer de vraag. Op het eerste gezicht lijkt het dat een groot deel van de Nederlanders achter het VVD-voorstel staat om de grenzen verder dicht te gooien. Daarnaast denkt een meerderheid van de Nederlanders dat het stimuleren van de economie in arme landen de beste manier is om migratie tegen te gaan; een oplossing dáár.

Stimuleer economie om migratie tegen te gaan

Vluchtelingen moeten opgevangen worden
Uit het onderzoek blijkt echter dat het voor veel Nederlanders genuanceerder ligt. Bijna de helft (47%) vindt dat Nederland altijd migranten moet blijven toelaten die een veilige verblijfplaats nodig hebben. Daarnaast vindt een meerderheid dat sommige vluchtelingen hier hun thuis moeten kunnen krijgen. Op de vraag om met welke redenen migranten een verblijfsvergunning mogen krijgen, antwoordt maar liefst 59 procent dat migranten die hun land zijn ontvlucht vanwege een oorlog een verblijfsvergunning mogen krijgen. 

Gedeelde Europese verantwoordelijkheid
Ook is het overgrote deel van de Nederlanders ruimhartig als je kijkt naar wie de toestroom van migranten naar Europa moet opvangen. Landen binnen de Europese Unie hebben daarin een gedeelde verantwoordelijkheid. Slechts 23 procent van de Nederlanders vindt dat alleen de landen waar migranten aankomen – vaak Zuid-Europese landen – verantwoordelijk zijn voor de opvang van deze migranten. Zoals een respondent het verwoordt: “Italië kan er niets aan doen dat het aan de ‘grens’ van een gebied zit en dus veel Afrikanen ontvangt. Wij vormen 1 Europa, dus spreiding is m.i. logisch”.

 

Dit zijn de resultaten van vijf vragen uit een groter onderzoek naar migratie van Kaleidos Research. Het volledige rapport verschijnt in de zomer van 2015. Meer informatie over het onderzoek is op te vragen via info@kaleidosresearch.nl.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons