Opkomen voor de seksuele rechten van jongeren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De ene dag maakt ze een tentamen over nierziektes, de volgende dag loopt ze rond tussen ministers en ambassadeurs. Derdejaars geneeskundestudent Lotte Dijkstra (21) is sinds vorige week de Nederlandse jongerenambassadeur SRGR. OneWorld belde met haar om te horen wat deze functie inhoudt.

 

SRGR? Hoe leg je dat uit op feestjes?
“SRGR staat voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten. Mannen en vrouwen, waar ook ter wereld, moeten het recht krijgen om zelf te bepalen met wie ze wel en niet seks hebben, met wie ze trouwen, of ze kinderen krijgen, en zo ja, wanneer en hoeveel. Iedereen, dus ook jongeren, moeten gezonde en veilige keuzes kunnen maken zodat je jezelf kunt beschermen tegen bijvoorbeeld geslachtsziektes en ongewenste zwangerschap. Daarnaast moeten moeders veilig kunnen bevallen, zonder gezondheidsrisico’s voor henzelf en voor hun kind. Dat alles valt onder SRGR.”

En waar zit de link met ontwikkeling?
“Een vijfde van de wereldwijde ziektelast wordt veroorzaakt door ziektes of aandoeningen rond seksualiteit en voortplanting. Bij vrouwen in de vruchtbare levensfase is dat zelfs een derde. Met de juiste voorlichting en medische zorg voorkom je veel ziektes en ander leed. Zieke mensen kunnen niet werken. Als moeders minder kinderen krijgen, hebben die kinderen meer kans om naar school te gaan. Meisjes gaan langer naar school, als ze niet al heel vroeg zwanger worden.”

Dat zijn zware onderwerpen om ter sprake te brengen.
“Ik wil juist mensen enthousiast maken over het belang van SRGR door over de fijne kant te spreken. SRGR gaat om liefhebben, over het leven. Samen zijn met de partner van je keuze, plezier beleven aan seks op de manier die bij je past. Dit is een universeel recht. Iedereen, waar ook ter wereld, krijgt te maken met keuzes over relaties en seksualiteit. En daarom is het belangrijk dat jongeren, waar ook ter wereld, hier open over kunnen praten. Om bepaalde onderwerpen bespreekbaar te maken is seksuele voorlichting nodig.”

Een vijfde van de wereldwijde ziektelast wordt veroorzaakt door ziektes of aandoeningen rond seksualiteit en voortplanting

Vind je het zelf niet ongemakkelijk om dat open te bespreken?
“Vroeger vond ik dat zeker eng. Ik weet nog dat ik mijn ouders niet durfde te vertellen dat ik voor het eerst ongesteld was geworden. Ik schaamde me ervoor. Maar nu ben ik gewend om er open over te praten, want ik geef al mijn hele studententijd seksuele voorlichting op basisscholen in Nederland. Ik doe dat via de internationale medische studentenvereniging IFMSA, waarvan ik lid ben.”

Geven Nederlandse juffen en meesters niet gewoon zelf voorlichting?
“Kinderen zijn vaak opener naar een jong clubje dan naar hun eigen juf of meester, daarom vragen ze ons ervoor. Tijdens de voorlichting merken we dat kinderen vaak onjuiste informatie krijgen. Voor veel ouders is seksualiteit een ongemakkelijk onderwerp om te bespreken met hun kinderen. Kinderen zijn nieuwsgierig en lezen van alles op internet. Helaas bevat het internet veel onjuiste informatie. Tijdens de voorlichting maken we er een interactief spel van. Kinderen mogen bijvoorbeeld vragen opschrijven op anonieme kaarten.”

Wil je Lotte in actie zien? Dat kan. Ze doet op 13 februari mee aan de Pillow Fight for Love, een kussengevecht voor seksuele vrijheid op Rotterdam CS.

De jongerenambassadeur SRGR is een initiatief van CHOICE for Youth and Sexuality en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Komt daar ook je drijfveer vandaan voor deze functie?
“Ja. In andere landen, maar ook hier in Nederland, valt er nog veel te verbeteren.
Via IFMSA ken ik in Japan een meisje dat seksuele voorlichting geeft. Zij vertelde dat ze in de klas niet mag uitleggen hoe baby’s precies gemaakt worden. Tegelijkertijd merk ik dat we in Nederland soms denken dat we alles wel weten en open over alles praten, maar tijdens mijn stage in een huisartsenpraktijk zag ik veel SRGR-gerelateerde problemen voorbijkomen, zoals ongewenste zwangerschappen en soa’s. Als arts wil je niet alleen doorverwijzen naar de gynaecoloog of medicijnen geven, maar juist erover praten hoe je problemen kunt voorkomen.”

En daarvoor pleit jij dus als jongerenambassadeur SRGR. Waarin onderscheidt jouw rol zich van de andere SRGR-ambassadeur van Buitenlandse Zaken, Lambert Grijns?
“SRGR is een speerpunt in het Nederlandse Ontwikkelingsbeleid en daarom zet Nederland zich in op goede voorlichting van en dienstverlening aan jongeren over seksualiteit. Daarvoor is het ook van belang dat de stem van jongeren in (inter)nationale besluitvorming wordt gehoord. Vandaar het initiatief om ook een jongerenambassadeur SRGR in te stellen.

Ik pleit ervoor dat jongeren mogen meedenken en beslissen met beleidsmakers op lokaal, nationaal en internationaal niveau omtrent SRGR-onderwerpen. Op mijn Facebookpagina (zoek op: Youth Ambassador SRHR) krijg ik al enthousiaste reacties van jonge mensen.”

Ben je met je 21 jaar de jongste diplomaat bij Buitenlandse Zaken?
“Ik ben geen werknemer, maar vrijwilliger. De beleidsmedewerkers die zich voor seksuele gezondheid en rechten inzetten, verwachten dat ik kritische vragen stel en hen een spiegel voorhoud zodat zij niet vergeten wat voor jongeren belangrijk is.”

Waar gaan we je tegenkomen dit jaar?
“In het voorjaar ga ik jongeren opzoeken in Nederland. In het najaar wil ik projecten bezoek van CHOICE bezoeken om de mening van jongeren in Afrika te horen. In april ga ik naar New York, naar de VN-vergadering van de CPD (Commission on Population and Development).

Plezier beleven aan seks op de manier die bij je past is een universeel recht

Dat is een heel belangrijk moment, want tijdens deze vergadering staan mensenrechten op de agenda en onderhandelen lidstaten over SRGR-kwesties. Omdat 2015  in het teken staat van de opvolgers van de millenniumdoelen, de Sustainable Development Goals, is het van belang dat deze SRGR-kwesties ook een plek in de SDGs krijgen. SRGR is geen gemakkelijk onderwerp. Thema’s als homorechten en abortus liggen gevoelig in conservatieve landen. Ik wil iedereen de boodschap geven om te luisteren naar de jongeren in hun land en hen te betrekken in de beleidsvorming op hoog niveau.”

Nog een laatste vraag. Hoe reageren mensen om je heen op je functie? Worden er geen grapjes gemaakt?
“Nee, tot nu toe niet, iedereen vindt het juist interessant. En als er al een grap zou worden gemaakt, dan maak ik gewoon een grap terug. Daar doe ik niet moeilijk over.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons