‘How wet is your underwear?’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zonaanbidders in het Amsterdamse Vondelpark keken vanmidag verbaasd op toen een grote groep jongeren in ondergoed voorbij kwam rennen. De Underwear Run van Jongeren Milieu Actief (JMA) is een protest tegen de enorme hoeveelheid water die in de katoenteelt gebruikt wordt. 

“How wet is your underwear” werd als toepasselijke slogan op een groot spandoek meegedragen tijdens de run van vier kilometer. Beginnend in het vondelpark, langs de grachten, met als eindpunt de Dam.

“Er is veel te weinig aandacht voor het watergebruik in de katoenteelt”, zegt Niels Hazekamp, voorzitter van de werkgroep Internationale Rechtvaardigheid van JMA, die meerende in een zwarte boxer.

“Voor een boxershort is gemiddeld 700 liter water nodig. Dit moet anders!” zegt Hazekamp. Daarom rent een groep van ongeveer 70 jongeren vandaag in duurzaam ondergoed door Amsterdam om aandacht te vragen voor dit probleem.”

Andere kleding
“Alternatieven zijn er genoeg”, legt Hazekamp uit terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd veegt. “Als je nieuwe kleding wilt kopen, kun je bijvoorbeeld kleding van Saint Basics kopen. Zij maken ecologische t-shirts, boxers en hipsters waarbij onder andere gelet wordt op het watergebruik bij de katoenteelt. Andere merken die water besparen in de katoenteelt zijn onder andere Miss Green, Nukuhiva en Mud Jeans. Of koop tweedehandskleding. Hoe langer een kledingstuk meegaat, hoe beter.” Ook op de website Nudge zijn handige tips te vinden. 

Koop het alternatief! Als een grote groep mensen dit doet, zal de industrie zien dat er een markt is voor duurzaam katoen en hierop inspelen.”

Het belangrijkste aan de actie was volgens deelnemer Veikko Schepel (20), die als eerste finishte op de Dam, het rennen met een grote groep mensen om op die manier zo veel mogelijk aandacht te trekken. Dat hij daarvoor in onderbroek moest, maakte hem niets uit. “Het is net alsof je in een zwembroek rent en daarnaast doe ik het natuurlijk voor een heel belangrijk probleem. Daarom maakt het mij echt niets uit!”

Opgedroogd Aralmeer
Een goed voorbeeld van één van de gevolgen van het enorme watergebruik in de katoenindustrie, is het opgedroogde Aralmeer in Oezbekistan. Vroeger was het meer groter dan Nederland, nu is het een dorre zoutvlakte. Rond de rivieren die naar het meer toestroomden, zijn vroeger katoenplantages gebouwd. Het water is in grote hoeveelheden gebruikt door die plantages voor irrigatie. In dertien jaar is het meer helemaal opgedroogd en zelfs een bron van ziektes geworden, als tyfus. 

Foto’s: Afra de Leeuw

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons