De olieboor zit vanaf nu ook in de Noordpool

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De boor zit in de grond, maar Greenpeace waarschuwt voor een grote kans op een olieramp als Shell doorgaat met zijn verkenningsplan naar olie in het Arctische gebied. De VS heeft Shell groen licht gegeven om te boren in een diepe olielaag. Milieuorganisaties en burgers uiten grote zorgen over dit besluit en strijden ervoor om de olie in de aarde te laten zitten.

Boren naar fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot terugdringen: dit gaat niet samen. Toch gebeurt het. De ambitieuze klimaatplannen van Obama om de CO2-uitstoot terug te dringen gaan gepaard met de officiële toestemming aan Shell om te boren in de poolzee. Een dag later na de verleende vergunning, geeft presidentskandidaat Hillary Clinton haar mening via een tweet: "Het poolgebied is een unieke schat, op basis van wat we weten is boren het risico niet waard". 

De laatste stuiptrekkingen van de olie-industrie
Volgens het rapport van de US Geological Survey, ligt er 30 procent gas en 13 procent (90 miljard vaten olie) van de ongerepte olievoorraad in de wereld in het Arctische gebied. Shell is op dit moment de enige die daar boort, andere oliemaatschappijen kijken toe. Mocht Shell slagen in het vinden van olie, dan is de kans groot op een ‘goldrush’, andere bedrijven zouden het gebied ook willen exploreren. “Dat is een grote zorg van ons”, zegt Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen”. Waarom deze haast naar olie? Oulahsen: “Als je kijkt naar de olie-industrie, dat zie je dat de conventionele olievelden opraken. Shell moet uitkijken naar minder makkelijke olievoorraden. Risicovolle projecten met een hoge kostprijs, het zijn de laatste stuiptrekkingen van de olie-industrie”.

De vraag is hoe lang Shell het gaat volhouden

Actievoerders van Greenpeace hebben eind juli de ijsbreker van Shell 40 uur lang vertraagd. Oulahsen: “Je ziet dat Shell de druk voelt, het verzet is gegroeid: van politici tot aandeelhouders, steeds meer mensen spreken de activiteiten tegen. De vraag is hoe lang Shell het gaat volhouden”. Shell heeft het schip nodig om tot eind september de zoektocht naar olie voort te zetten, daarna ontstaat er teveel ijs. 

[[{“fid”:”39182″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”De aanwezige olie in de Noordpool”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”De aanwezige olie in de Noordpool”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”De aanwezige olie in de Noordpool”,”title”:”De aanwezige olie in de Noordpool”,”style”:”height:614px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Gebieden met veel olie en gasreserves. Bron: The Guardian

De kans op een olieramp
De kans op één of meer grote olierampen bij oliewinning in dit gebied wordt geschat op 75 procent, dit toont een studie aan van het Bureau of Ocean Energy Management. Als zich een olieramp voordoet, dan is het gebied de bottleneck: het is lastig opruimen als het grootste deel van het jaar ijs de overhand heeft. Volgens Oulahsen “is er geen bewijs dat er effectieve methodes zijn voor het handelen bij een olieramp in een ijzig gebied". Shell, zegt ze, heeft zijn materieel niet getest op ijzige omstandigheden. Om een voorbeeld te noemen van de complexiteit in zulke gebieden: “Vorige week is er een olievlek in Groenland gespot, naar de plek toegaan was door de weersomstandigheden vijf dagen lang niet mogelijk”. 

Het poolgebied is de airconditioning van onze aarde

Greenpeace heeft de 40 dagen zonder Shell-challenge in het leven geroepen als symbolische actie voor de periode gelijk aan het boorseizoen op de Noordpool. Wat kunnen wij als burger doen? Oulahsen roept iedereen op om zich uit te spreken tegen de boringen: “Word onderdeel van de beweging en spreek Shell er direct op aan”.
 
De ironie: de zoektocht naar olie wordt mogelijk door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, het smeltende ijs maakt de weg naar olie letterlijk vrij. Het boren is niet zonder risico’s. Het welzijn van walrussen, walvissen, ijsberen en de mensen die leven van de oceaan gaat ermee gepaard. “Het poolgebied is de airconditioning van onze aarde”, zegt Oulahsen. Voor nu is het boren begonnen; de natuur heeft er geen zeggenschap in. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons