Supermarktgroente en fruit belabberd voor mens en milieu

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Onderzoekers achter de app Questionmark publiceren vandaag een uitgebreide database waaruit blijkt dat het triest gesteld is met duurzaamheid van veel groenten en fruit in de supermarkt. Kinderarbeid en uitbuiting komt nog steeds voor: slechts 2 procent van het aanbod heeft een keurmerk op het gebied van mensenrechten. Slechts 14 procent heeft een milieukeurmerk. De informatie over meer dan 3300 groenten- en fruitproducenten uit de grote supermarkten is vanaf vandaag in hun app in te zien. 

Nederlanders importeren met hun groente en fruitconsumptie volgens de onderzoekers  'miljoenen liters water uit droge gebieden'. Door asperges en boontjes uit Peru te halen, haalt Nederland miljarden liters water uit het al extreem droge Peru. Ook sinaasappels uit Egypte maken de al droge zaken er daar niet veel beter op. Maar in Nederland doen we het ook niet altijd goed: "lokale producten uit Nederlandse kassen slurpen soms wel tien keer meer energie dan seizoensproducten van de volle grond". In de landen waar nog oerbos voorkomt, blijkt ontbossing voor landbouwgrond nog steeds een groot probleem. 

Stelregel is natuurlijk: wat van ver komt, kost veel energie. Maar kijk dan naar de kiwi’s uit Nieuw Zeeland: die komen per schip, wat erg efficienter vervoer is. Daarom scoren ze niet slechter dan kiwi’s die per vrachtwagen uit Italie komen. De minste invloed op het milieu hebben aardappelen, uien, appels en peren.

Wat arbeidsomstandigheden betreft kun je er op rekenen dat de arbeidsomstandigheden in tropische landen vaak extra slecht zijn. Er komt nog steeds kinderarbeid voor bij sommige appels uit Brazilie, meloenen uit Costa Rica en Panama, bananen uit Ecuador, Panama en Costa Rica en druiven uit Zuid-Afrika. In Zuid-Europese landen werken vaak migranten die geen beroep kunnen doen op hun arbeidsrechten, wat je vaak terugziet bij mandarijnen en sinaasappels. In Nederland lijkt alles goed geregeld, maar ook hier worden aardbeien-, sla- en aspergetelers nog regelmatig betrapt op slechte behandeling en huisvesting van buitenlandse uitzendkrachten.

Strijder voor mensenrechten? Laat deze groenten en fruit dan vooral links liggen: uitbuiting van arbeiders

  • Banaan uit Ecuador (2)
  • Ananas uit Costa Rica/Thailand (3)
  • Meloen uit Panama (3)
  • Asperge uit Peru (3)
  • Erwten uit Marokko (3)
  • Paprika uit Peru (3)

Consumenten hebben recht op informatie
Directeur van Questionmark, Charlotte Linnebank; “Als je meer wilt weten dan bij het schap staat vermeld, kun je eigenlijk bijna nergens terecht. Waar komt deze ananas of asperge vandaan? Hoe is die verbouwd en vervoerd? En welke invloed heeft de productie van een groente op het milieu of op de omstandigheden waarin arbeiders werken? Consumenten hebben recht op die informatie om goed te kunnen kiezen.”

Wat moet niet in de mand van een milieuactivist:

 

  • Asperges uit Peru (1)
  • Meloen uit Panama (4)
  • Mais uit Marokko (1)
  • Bonen uit Kenia/Egypte (1)
  • Ananas uit Kenia/Thailand (1)
  • (pers)sinaasappel uit Egypte (2)

Het milieu
Om de impact van groenten en fruit op het milieu te scoren kijkt Questionmark naar teelt en transport, kasverwarming, land- en water, mest- en pesticidegebruik. Bij verwerkte producten worden ook extra ingrediënten en verpakkingen meegenomen. 

Hulp is altijd welkom
Staat het product in je hand niet in de lijst, Questionmark zoekt het graag voor je uit als je een foto van het product opstuurt. Telefoon thuis laten liggen? Kies dan voor lokale seizoensproducten, dat is bijna altijd goed, zegt de organisatie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons