Achtergrond

Verplicht quotum vluchtelingenopvang en database grensdoden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Verenigd Koninkrijk, dat naast Ierland en Denemarken een ‘opt-out’-clausule heeft – een speciaal keuzerecht om niet mee te hoeven doen aan bepaalde wetgeving – is niet bereid mee te werken aan enig verplicht systeem aangaande vluchtelingenopvang. David Cameron wil in plaats daarvan focussen op het aanpakken van mensensmokkelaars, terwijl verwacht wordt dat het aantal mensen die de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee waagt alleen maar zal toenemen, ongeacht of het beleid gericht is op reddingsoperaties, mensensmokkelaars of het intensiveren van grensbewaking.

Meer duidelijkheid
Ook veel andere overheden willen niet meer mensen opnemen dan ze al doen. De consensus over het voorstel van de commissie is beperkt. Vanmiddag zal een debat over het quotum meer duidelijkheid geven over een toekomstige uitvoering ervan.

Thomas Spijkerboer, hoogleraar immigratierechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (de VU), is benieuwd of er tijdens dit debat ook besloten wordt over te gaan op militaire acties in Libië. Spijkerboer heeft anderhalf jaar geleden het heft in eigen handen genomen op het gebied van vluchtelingenproblematiek. Op zijn initiatief reisden elf onderzoekers van de VU langs de kust van Spanje, Italië, Griekenland en Malta om overlijdensaktes te verzamelen van omgekomen vluchtelingen, met als doel in kaart te brengen hoeveel migranten er nu precies overlijden tijdens de oversteek.

Feiten
Spijkerboer vindt het belangrijk om feiten te verzamelen die de basis kunnen vormen voor verandering in het migratiebeleid. Hij pleit voor een analyse van het huidige beleid alvorens er nieuwe beslissingen worden genomen.

Sinds Europa de grensbewaking in de jaren ’90 heeft versterkt, is er een stijging te zien in het aantal grensdoden. Dat was voor de hoogleraar aanleiding om een mogelijk verband tussen de opgevoerde grensbewaking van Europa en de stijging van het aantal grensdoden te onderzoeken. Tevens is duidelijk dat als de grensbewaking bij Gibraltar wordt aangescherpt, je een verhoging ziet van het dodental bij de Canarische Eilanden. Als daar dan de grenzen strenger bewaakt worden, zie je extra toestroom vanuit Tunesië naar Malta.

5000 doden
In de database die de VU gisteravond heeft gepresenteerd zijn tot nu toe 3188 personen opgenomen. Waarschijnlijk worden dat er nog veel meer, aangezien er al minstens 5000 migranten op deze manier zijn omgekomen in de afgelopen 18 maanden. Verder is inzichtelijk gemaakt waar en wanneer de mensen zijn overleden, tussen 1990 en 2013. Het is de eerste keer dat dit alles op deze wijze in kaart wordt gebracht.

Bronnen:
NPO Journalistiek en EurActiv

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons