Nepalese zusjes en de biomeststof-revolutie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Omgeven door de laatste akkers, een verdwaalde koe en vooral veel nieuwe huizen, bouwen Ukraini (24) en Uchita (21) Maharjan aan hun eigen revolutie in de Nepalese landbouw. "Onze familie heeft altijd al naar natuurlijke oplossingen voor agrarische problemen gezocht. Het zit ons bloed."

Accountancy
Het verhaal van de zusjes begint in de jaren negentig bij hun vader Krishna Maharjan, die op uitnodiging van Nepalese vrienden in Duitsland ontdekte hoe hij biologische kunstmest moest maken. Afkomstig uit een boerenfamilie, was het niet meer dan logisch dat hij zijn kennis overbracht aan zijn kinderen. Geen eenvoudige opgave voor een vader van vijf dochters, benadrukt Ukraini. "Het was eigenlijk nooit mijn plan om mijn vaders bedrijf te gaan runnen. Ik heb een accountancy-opleiding gedaan en was vastbesloten om daar carrière in te maken. Tot Uchita me vorig jaar overhaalde bij Uchit Jaivik te komen werken en ons in te schrijven voor Rockstart Impact."
Uchita wil dit jaar haar bachelor in bedrijfskunde behalen en dan fulltime voor Uchit Jaivik aan de slag gaan. Tot die tijd is ze samen met haar vader verantwoordelijk voor het productieproces.

Het was eigenlijk nooit mijn plan om mijn vaders bedrijf te gaan runnen

Grondverarming
De ontwikkeling van de agrarische sector is van levensbelang voor dit Aziatische land waar zo’n 66 procent van de bevolking voor zijn dagelijks brood afhankelijk is van landbouw. Slechts 16 procent van de teelt van onder andere rijst, graan, gierst en rietsuiker wordt geëxporteerd en vormt met ruim 30 procent van het BNP de motor van Nepal. "We moeten de agrarische industrie in Nepal op alle vlakken onafhankelijker en gezonder maken," aldus Ukraini. "Duurzame landbouw is essentieel voor ons land en ik zie voor ons een belangrijke rol in voorlichting en het bieden van een alternatief aan alle Nepalese boeren." In een land waar een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft en akkerbouw kampt met erosie en grondverarming, zijn betaalbare en duurzame oplossingen des te noodzakelijker.
In haar pogingen de landbouw te stimuleren, heeft de regering in het verleden chemische kunstmest en insecticide beschikbaar gesteld. "Dit leidde op korte termijn tot grotere oogsten, maar heeft er ook voor gezorgd dat onze landbouwgrond ernstig verarmd is, waardoor boeren minder vaak kunnen planten en oogsten." Daarnaast kampen veel boerengemeenschappen met ernstige gezondheidsproblemen door het gebruik van zware chemicaliën en insecticiden. "Iemand moet het verschil gaan maken."

Geheim recept
Uchit Jaivik produceert sinds enkele jaren zelfstandig biologische meststof en voedingssupplementen voor buffels, koeien en kippen volgens een geheim recept. Dat er koeienmest, rijst- en graanvliezen in hun meststof zit wil Uchita nog wel kwijt, maar welk ingrediënt het product zo effectief maakt, houdt ze liever voor zichzelf. "Maar het is uiteraard volledig biologisch afbreekbaar." Als de gebrekkige elektriciteitsvoorziening het gebruik van de mengmachines toelaat, produceert de familie zo’n drie tot vier ton meststof per week.

Nederlandse investesteerders
Hun ‘veelbelovende’ product en toewijding aan duurzame landbouw in Nepal resulteerde afgelopen december in deelname aan Rockstart Impact. Dit samenwerkingsproject van Amsterdamse startup-supporters Rockstart en impact-investeerder One To Watch stoomt de zusjes samen met negen andere veelbelovende ondernemingen in honderd dagen klaar voor mogelijke investeerders. "Het is echt enorm bijzonder dat in Nepal een vader zijn bedrijf opzet voor zijn dochters", legt projectleider Sanne Snieder in Kathmandu uit. "Dat is al impact op zich. De meiden komen uit een gezin met weinig middelen en kansen, maar kunnen met Uchit Jaivik veel bereiken. Ze hebben alleen een beetje steun in kennis en kapitaal nodig."

Het business model canvas maakte ons duidelijk dat we onze afzetmarkt moesten uitbreiden buiten Kathmandu Valley

Rockstart Impact brengt beproefde methodes als business model canvas en lean startup naar Kathmandu Valley. ‘We zijn precies halverwege en ik heb enorm veel geleerd,’ vertelt Ukraini.  ‘We hebben met business model canvas ons bedrijf geanalyseerd en de markt verkend, en leren we hoe we ons merk moeten uitbouwen. Zo maakte het business model canvas ons duidelijk dat we onze afzetmarkt moesten uitbreiden buiten Kathmandu Valley.’
Leerzaam, maar soms lastig om deze lessen in de praktijk om te zetten. ‘Tijdens presentaties en workshops denk ik ‘ja, zo gaan we het doen!’, maar als ik terug ben op de fabriek, weet ik soms niet waar ik moet beginnen.’ Het project opereert vanuit de gedachte dat economische groei de beste kans krijgt door te investeren in jonge bedrijven met sociale en ecologische impact. ‘Met biologische meststof en voeding oogsten boeren hogere kwaliteit en houden ze gezondere dieren, waardoor ze hun producten voor hogeren prijzen kunnen verkopen. En doordat ze de grond niet meer verarmen met kunstmest, kunnen ze hun akkers bovendien vaker gebruiken.’

Kunstmest
Er ligt voor het familiebedrijf niet alleen een markt voor hun product, maar Ukraini ziet voor zichzelf ook een belangrijke voortrekkersrol. ‘Er gaat enorm veel geld om in chemische kunstmest en mensen staan er voor in de rij, maar er is niemand die de boeren vertelt over de langetermijngevolgen van het gebruik van kunstmest voor de grondkwaliteit en hun eigen gezondheid, en wat het alternatief is.’

Betere machines
Aan ambitie is duidelijk geen gebrek bij de zusjes. ‘Over vijf jaar hoop ik dat Uchit Jaivik een grote klantenkring heeft opgebouwd als dé producent van biologische mest.’ Alleen zonder geld wordt het lastig hun droom in die periode te verwezenlijken. ‘We hebben een investering nodig zodat we betere machines kunnen kopen om onze productie zo snel mogelijk te vergroten. We leveren nu direct aan acht grote biologische boeren, twee coöperaties en via tussenleveranciers aan kleine boeren in Kathmandu Valley, en we hebben net een distributeur gevonden die ons product buiten de Valley gaat verkopen. We kunnen dus echt groeien.’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons