Achtergrond

Het succes van de Nigeriaanse cementkoning Dangote

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op de basisschool handelde hij al in snoepzakjes en toen hij de kans kreeg om zijn eigen bedrijf op te starten, was Dangote Group geboren. Het onderdeel Dangote Cement Plc stond in 2012 in de top vijf van beste bedrijven in West-Afrika. Maar behalve cement produceert het bedrijf grondstoffen als suiker, pasta, dranken en vastgoed. Recent kwam hij in het nieuws vanwege zijn interesse om de Engelse voetbalclub Arsenal te kopen. Wie is deze man die geboren werd in een rijke zakenfamilie, maar niet op de centen van zijn familie bleef teren? Heeft hij een succesformule waarvan Afrikaanse bedrijven kunnen leren?

Cement
Dangote maakte het cementonderdeel van het bedrijf succesvol door zijn betrokkenheid bij de import en de verkoop. Deze strategie zorgde ervoor dat hij winst kon maken en daardoor genoeg geld had om vervolgens bedrijven te realiseren. Grondstoffen zoals kalksteen die nodig zijn voor cement, zijn beschikbaar in Nigeria waardoor hij goedkoop kan produceren. Daarnaast is de vraag naar de substantie hoog, nu de economie van Afrika groeit. Kantoren, wegen, en woningen – wanneer er in Afrika wordt gebouwd, is Dangote erbij betrokken. Hij staat bekend als een slimme zakenman, die overigens niet schuwt om gebruik te maken van belastingtrucs. Inmiddels staan zijn bedrijven in Ethiopië, Congo, Kameroen, Senegal, Tanzania, Zambia en Zuid-Afrika.

De man van 13,3 ton cementDangote Cement Plc is voor 93 procent eigendom van Dangote zelf. In 2013 werd 13,3 miljoen ton cement geproduceerd en verkocht met een omzet van 2,4 miljard dollar. Op de beurs heeft het bedrijf een waarde van 23 miljard dollar.  

Succesformule
Is er een speciale formule die het succes van een bedrijf garandeert? “Nee”, zegt Akinyinka Akinyoade. Volgens hem is vooral een stabiele politieke situatie in een land van groot belang voor het succes van een bedrijf. De demograaf uit Nigeria sprak onlangs op een seminar van het Afrika Studiecentrum Leiden over een onderzoek dat hij deed naar het succes van Dangote Cement Plc. “Vóór 1999 was het leger in veel Afrikaanse landen aan de macht, maar die kun je niet vertrouwen. Iemand die vandaag een militair is, kan morgen een andere functie hebben.” Dangote werkte samen met de regering, stelt Akinyoade, wat één van de redenen is van het succes van zijn bedrijf. Volgens de onderzoeker is een democratische regering een voorbeeld van stabiliteit. “De zekerheid dat een president vier jaar blijft, wekt vertrouwen waardoor een businessman kan investeren.”

Dangote werkte samen met de regering, wat één van de redenen is van het succes van zijn bedrijf

Industrialist
Het bedrijf van Dangote is niet bijzonder, zijn instelling wel. “Er zijn meer Afrikanen die succesvol zijn geworden met hun bedrijf.” Het verschil is zijn manier van denken. “Dangote is een industrialist: hij gebruikt zijn geld voor productieve doelstellingen.” De Nigeriaan zet zijn verdiende geld niet op een buitenlandse rekening, maar investeert het in zijn land om op die manier weer winst te maken. Veel Nigerianen profiteren van het bedrijf, volgens Akinyoade. “Zij kunnen aandelen kopen, maar er wordt ook werkgelegenheid gecreëerd." Zo verkopen winkels de Dangote-cement en heeft het bedrijf zo'n 25.000 mensen in dienst. Akinyoade: "Direct en indirect beïnvloedt Dangote het leven van zo'n 2 miljoen mensen."

Voetbalclub ArsenalAliko Dangote kijkt voor zijn investeringen verder dan de Nigeriaanse grens. Recent kwam hij in het nieuws vanwege zijn interesse om de Engelse club Arsenal te kopen. Maar de huidige aandeelhouders zijn op dit moment niet geïnteresseerd in een overnamebod. Ook Dangote geeft op dit moment zijn bedrijf de "eerste prioriteit", maar de Afrikaan sluit niet uit dat hij in de toekomst de club koopt. “Ik ga geen belachelijke prijs betalen, maar wel een bedrag dat de eigenaren niet kunnen weigeren. Mijn strategie is al bepaald”, zegt hij tegen The Guardian.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons