Achtergrond

Schuurfeesten in Suriname

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen week stonden de Nederlandse stagiaires in Suriname volop in het nieuws. ‘Nederlandse stagiaires in Suriname verleidt tot cocaïnesmokkel naar Nederland’ meldde het NOS-Journaal. Volgens het bericht worden studentes na afronding van hun stage in Suriname door lokale dealers ingezet als drugskoerier op de vlucht van Paramaribo naar Amsterdam. Voldoende reden voor een blik op een wonderlijk fenomeen in de Surinaamse hoofdstad: de Nederlandse stagiaires.

Schuurfeesten
Het is carnaval in Paramaribo en als Limburger laat ik dit niet ongemerkt voorbij gaan. Een paar uur na aankomst op Surinaamse bodem sta ik dan ook met een paar vrienden in de hippe Havana Lounge. Opmerkelijk is het aanzicht van de dansvloer. Begeleid door opzwepende Braziliaanse ritmes ‘schuren’ Nederlandse studentes enthousiast met Surinaamse mannen, terwijl de lokale dames van een afstand toekijken. Aan de bar spreek ik een 21-jarige Nederlandse stagiaire afkomstig uit een Twents boerengehucht. Ze vertelt hoe het verblijf in Suriname echt een ‘eye-opener’ is vergeleken met haar eigen, beschermde thuisomgeving. Met grote ogen kijkt ze dan ook naar het opmerkelijke schouwspel op de dansvloer en zegt op humoristische toon: ‘Kijk, dit is een écht schuurfeest!’

Fietsend door Paramaribo
De vrouwelijke stagiaires zijn de afgelopen jaren in Paramaribo uitgegroeid tot een waar fenomeen. Het centrum wordt gekleurd door fietsende Nederlandse dames met AH tassen. Grote aantalen Hbo-studenten vervullen hier hun stage-uren door in ziekenhuizen en scholen hun handen uit te mouwen te steken. Hiermee profiteren de overheidsinstituties van deze onbetaalde krachten en geven ze de economie een boost. Vooral het uitgaansleven heeft een in luttele jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. Op websites van de diverse clubs worden Surinaamse jongens nu gelokt met teksten als: ‘Gewilde uitgaansplek voor stagiaires’. Ook de Nederlandse stagiaires zijn vaak gecharmeerd van de lokale mannen. Kroegen, clubs en salsascholen zijn bij uitstek de ideale ontmoetingsplaatsen als start van een kortstondige affaire of langdurige liefdesrelatie.

Spanningen
Een Surinaamse vriendin legt me uit dat de plotse aanwezigheid van de blondines in het nachtleven van Paramaribo zeker niet altijd wordt gewaardeerd door de lokale dames. “Plots moeten we de competitie aangaan met de Nederlandse meiden. Daarbij komt dat zij in een vakantieroes zitten waarin het vaak toch allemaal wat makkelijker gaat!” Aan de andere kant klagen de stagiaires dat ze niet met respect worden behandeld, juist omdat de mannen dit frivole beeld van hun hebben. Volgens haar lijkt er ook nog een diepere laag van spanning te zitten. “Sommigen komen hier met het idee dat ze als een ontwikkelingswerker aan de slag gaan. En van die houding zijn wij zeker niet gediend.”

Win-Win
Uiteindelijk concludeert ze dat het buiten deze spanningen toch een win-win situatie is.“Natuurlijk is het gewoon ook mooi om de meiden hier in Suriname te hebben. Ze zorgen voor levendigheid in de brouwerij en brengen geld in het laatje. En de mannen realiseren uiteindelijk toch wel dat ze ons nodig hebben als ze iets willen opbouwen!”.   

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons